Ανησυχία σχετικά με τον τοκετό - Έγκυος - Your stage - Libero
close

Ανησυχία σχετικά με τον τοκετό

Αισθάνεστε αγχωμένη; Ή απλώς τρομοκρατήστε όταν σκέφτεστε τον τοκετό; Δεν είστε η μόνη. Θα πρέπει, όμως να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με τη μαία σας.

Η σύλληψη είναι ένα ζήτημα αλλά ο τοκετός είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε για κάτι για το οποίο, στην πραγματικότητα, δεν έχετε ιδέα; Κάτι για το οποίο έχετε απλώς ακούσει άλλες γυναίκες να μιλάνε;

Προφανώς οι γυναίκες που έχουν γεννήσει ήδη βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση αν και κανένας τοκετός δεν μοιάζει με τον άλλον. Η αλήθεια είναι ότι τη δεύτερη φορά γνωρίζετε περισσότερα σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί αλλά αυτό μπορεί και να σας κάνει να αισθάνεστε πιο ανήσυχη από ότι την πρώτη φορά.

Η ανησυχία σχετικά με τον τοκετό είναι ένας τρόπος να προετοιμαστείτε για αυτόν
Είτε έχετε γεννήσει ξανά είτε όχι, η ανησυχία σας και το άγχος για τον τοκετό είναι φυσιολογικό. Είναι ένας τρόπος να προετοιμάσετε τον εαυτό σας. Δείτε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ανησυχία σας:
• Μιλήστε με τη μαία σας. Ειδικά αν είστε πραγματικά αγχωμένη.
• Πλάνο τοκετού. Συντάξτε ένα πλάνο τοκετού. Ξεκινήστε κάνοντας στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις: Πώς ελπίζω να είναι ο τοκετός; Οι ερωτήσεις να είναι πάντα ανάλογες του χαρακτήρα σας. Είστε από εκείνους που θέλουν να έχουν τον έλεγχο; 'Η αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό; Πώς αντιμετωπίζετε τον πόνο γενικά; Ποια είναι η γνώμη σας για τα παυσίπονα; Τι είδους παυσίπονο θα θέλατε να σας χορηγηθεί;

Κάνοντας στον εαυτό σας συγκεκριμένες ερωτήσεις, θα είναι ευκολότερο να βρείτε πώς θα θέλατε να είναι ο τοκετός. Για παράδειγμα, μπορεί να αποφασίσετε ότι θα αντεπεξέλθετε χρησιμοποιώντας τεχνικές χαλάρωσης ή μπορεί να επιλέξετε να ζητήσετε επισκληρίδιο από την αρχή.
• Επισκεφτείτε την αίθουσα τοκετού. Αυτό βοηθά πολλές γυναίκες επειδή όταν κάτι μας είναι εντελώς άγνωστο, μας είναι δύσκολο να το κατανοήσουμε.
• Διαβάστε για τον τοκετό.
• Μιλήστε με άλλες μαμάδες. Να είστε, όμως, επιλεκτική. Είναι αλήθεια ότι μπορείτε να μάθετε πολλά ακούγοντας τις ιστορίες άλλων γυναικών σχετικά με τον τοκετό. Αν, όμως, πρόκειται για τοκετούς που κράτησαν τρεις μέρες, χρειάστηκαν αμέτρητα ράμματα και η απώλεια αίματος ήταν μεγάλη, καλύτερα να το αποφύγετε.

Φόβος σχετικά με τον τοκετό
Αν σας έχει κυριεύσει ο φόβος σχετικά με τον τοκετό, πιθανόν επειδή είχατε δύσκολο τοκετό παλιότερα, θα πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τη μαία σας. Αν αυτό δεν αρκεί, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον σύμβουλο ο οποίος ειδικεύεται στη βοήθεια των γυναικών που φοβούνται τον τοκετό.

Οι φόβοι σας θα κοπάσουν
Η περιγραφή του τοκετού ποικίλει από "φανταστικός" και "δυνατός" έως "ποτέ ξανά" και "νόμιζα πως θα πέθαινα". Μπορεί να αισθανθείτε ανακούφιση αν γνωρίζετε ότι μόλις αρχίσει ο τοκετός, οι φόβοι σας θα κοπάσουν. Το σώμα σας έχει φτιαχτεί για να γεννάει μωρά. Αυτό θα σας βοηθήσει. Μετά, θα έχετε ξεχάσει πολλά από αυτά που συνέβησαν. Το βασικότερο που θα θυμάστε, είναι η πρώτη φορά που αντικρίσατε το μωρό σας.

Πώς νιώθετε σχετικά με τον τοκετό; Μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας εδώ.

Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...