Εκπαίδευση στη χρήση του γιογιό - Μωρό - Your stage - Libero
close

Εκπαίδευση στη χρήση του γιογιό

Δύο άνθρωποι αποφασίζουν πότε είναι ώρα να διακόψετε τη χρήση της πάνας: εσείς και το παιδί σας. Δεν έχει νόημα να προσπαθήσετε να βιάσετε τη διαδικασία: αργά ή γρήγορα όλα τα παιδιά αποχαιρετούν τις πάνες.

Ο όρος "εκπαίδευση τουαλέτας" στην πραγματικότητα δεν αποδίδει ακριβώς το νόημα. Δεν έχει σημασία πόσο χρόνο αφιερώνετε στην εκπαίδευση του νηπίου σας. Αν δεν είναι έτοιμο, απλώς χάνετε το χρόνο σας. Το μόνο που θα πετύχετε είναι μια αναστάτωση που θα μπορούσατε εύκολα να αποφύγετε. Οι δυο σας αποφασίζετε μαζί πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσετε την εκπαίδευση στη χρήση της τουαλέτας.

Έλεγχος της κύστης
Τα παιδιά αρχίζουν να ελέγχουν την κύστη τους σε ηλικία 18-24 μηνών - και αυτό είναι η βασική προϋπόθεση για την εκπαίδευση τουαλέτας. Σύμφωνα με πολλούς, μια κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει το παιδί να εξοικειώνεται με την ιδέα της χρήσης του γιογιό είναι γύρω στους 24 μήνες. Όμως η ηλικία ποικίλλει. Όλα τα παιδιά διαφέρουν - μερικά είναι έτοιμα στα δύο έτη, ενώ για άλλα μπορεί να χρειαστεί και μέχρι τα τέσσερα έτη.

Αντί να ανησυχείτε για το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία, είναι καλύτερο να είστε σε εγρήγορση ώστε να αντιληφθείτε έγκαιρα τα σημάδια που δηλώνουν ότι το νήπιό σας είναι έτοιμο να αρχίσει την προσπάθεια.
Πότε μπορείτε να αρχίσετε την εκπαίδευση τουαλέτας;
1. Αν το νήπιό σας παραμείνει στεγνό για δύο συνεχόμενες ώρες. Για παράδειγμα, μπορεί να ξυπνήσει με στεγνή πάνα μετά τον απογευματινό του ύπνο. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να κρατήσει τα τσίσα του για μεγαλύτερο διάστημα. Ένα μωρό τριών μηνών κάνει τσίσα σχεδόν μία φορά την ώρα. Ένα παιδί τριών ετών κάνει τσίσα μία φορά κάθε δύο ώρες. Φυσικά αυτό εξαρτάται από το κάθε παιδί.
2. Αν παρατηρήσετε εκφράσεις του προσώπου ή χειρονομίες που δηλώνουν ότι το νήπιό σας συνειδητοποιεί πότε κάνει τσίσα ή κακά του. Για παράδειγμα, μπορεί να σταματήσουν στη μέση του παιχνιδιού τους ή να απομακρυνθούν λίγο για να κάνουν τσίσα ή κακά στην πάνα τους.
3. Αν το νήπιό σας θέλει να του αλλάξετε πάνα αμέσως αφού κάνει τσίσα ή κακά του. Πολλά νήπια αντιδρούν πρώτα στα κακά, επειδή τα τσίσα απορροφώνται πολύ γρήγορα από την πάνα.
4. Αν το παιδί σας αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για τις συνήθειες της τουαλέτας και σας μιμείται όταν κάθεστε στην τουαλέτα.

Η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό απαιτεί υπομονή
Η αποδέσμευση από την πάνα θέλει το χρόνο της. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να μάθετε να παρατηρείτε τα σημάδια, χρόνος μέχρι το παιδί σας να μάθει να χρησιμοποιεί εγκαίρως το γιογιό και χρόνος που θα πρέπει να καθαρίζετε μικρές λιμνούλες και να πλένετε και να αλλάζετε λερωμένα ρούχα. Όμως στο τέλος θα τα καταφέρετε.

Μερικές μέρες όλα θα πηγαίνουν καλά, ενώ άλλες μέρες θα έχετε πολλά μικρά "ατυχήματα". Η διαδικασία πολλές φορές θα σας φανεί δύσκολη. Τα πάντα είναι θέμα εκπαίδευσης - και σε αυτήν συμμετέχει και ο εγκέφαλος, εκτός από τους μυς της κύστης και των εντέρων.

Μη συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά - το καθένα έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Μερικά παιδιά αποδεσμεύονται από τις πάνες αμέσως, ενώ άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Να είστε υπομονετικοί - είναι σίγουρο ότι στο τέλος θα συμβεί.

Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...