Θηλασμός - τα πρώτα βήματα - Μωρό - Your stage - Libero
close

Θηλασμός - τα πρώτα βήματα

Τα πρώτα βήματα του θηλασμού γίνονται από το μωρό σας - όταν σας εκφράζει την όρεξή του. Είναι τόσο απλό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να ξεκινήσετε το θηλασμό, είναι να βάλετε το μωρό σας στο στήθος σας. Εντάξει, χρειάζεται λίγη περισσότερη δουλειά, αλλά αυτή είναι η αρχή.

Αν κρατήσετε ένα νεογέννητο μωρό στο στήθος σας, θα βρει μόνο του τη θηλή σας. Μπορεί να αργήσει λίγο, αλλά στο τέλος θα βρεθεί εκεί που πρέπει, λόγω του ισχυρού ενστίκτου που το καθοδηγεί.

Το πρώτο μητρικό γάλα: πρωτόγαλα
Αμέσως μετά τη γέννα, το μωρό σας θέλει το πρώτο, πηχτό γάλα, γνωστό ως πρωτόγαλα, το οποίο έχει συγκεντρωθεί στους μαστούς σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το πρωτόγαλα είναι λιπαρό και εξαιρετικά θρεπτικό, ενώ περιέχει και αντισώματα που προστατεύουν το μωρό σας τους πρώτους μήνες από μολύνσεις. Το πρωτόγαλα παράγεται μόνο σε ελάχιστες ποσότητες, αλλά λόγω της ειδικής του σύνθεσης, μπορεί να καλύψει απολύτως τις ανάγκες διατροφής του μωρού σας τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, μέχρι να αρχίσει να ρέει κανονικά το μητρικό γάλα.

Καθώς αρχίζει ο θηλασμός
Τοποθετήστε το νεογέννητο μωρό στο στήθος σας όσο το δυνατόν συντομότερα μετά τη γέννα. Έτσι ξεκινά ο θηλασμός - κρατώντας το μωρό στο στήθος σας όσο θέλει, και ακόμα παραπάνω. Το μωρό σας θέλει να μένει κοντά σας, να νιώθει την επαφή με το δέρμα σας. Αναγνωρίζουν τον ήχο της καρδιάς από όταν βρίσκονταν ακόμα μέσα στη μήτρα, ενώ η αγκαλιά σας είναι ζεστή και βολική, ακριβώς όπως και η θαλπωρή της μήτρας. Στην αγκαλιά σας, το μωρό ακούει την οικεία φωνή σας και λαμβάνει την τροφή που χρειάζεται. Λογικό είναι, λοιπόν, να μη θέλει να είναι πουθενά αλλού στον κόσμο.

Ταλαιπωρημένες θηλές
Για πολλές μητέρες, οι πρώτες μέρες και εβδομάδες του θηλασμού είναι εξαιρετικά οδυνηρές, τουλάχιστον για τις θηλές τους. Αυτό είναι αναμενόμενο: οι θηλές τους ταλαιπωρούνται με έναν εντελώς ασυνήθιστο για αυτές τρόπο. Μπορείτε να προλάβετε άλλες επώδυνες επιπλοκές, όπως είναι οι σκασμένες θηλές, βοηθώντας το μωρό σας να μάθει τη σωστή τεχνική θηλασμού.

Η τεχνική του θηλασμού
Όταν είσαι αρχάριος σε κάτι, είναι λογικό να μην γνωρίζεις τη σωστή τεχνική. Συμβουλευθείτε τη μαία σας ή το ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου. Πολλά νοσοκομεία διαθέτουν συμβούλους θηλασμού με τους οποίους μπορείτε να μιλήσετε, αλλά μπορείτε να απασχολήσετε κάποιον ειδικό και από τον ιδιωτικό τομέα. Ζητήστε τους να ελέγξουν εάν κρατάτε το μωρό σας σωστά στο στήθος σας. Με τη βοήθεια της μαίας, ενός συμβούλου ή ακόμα και του συντρόφου σας, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι ο θηλασμός θα κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται.

Είναι βέβαιο ότι γρήγορα θα σας γίνει δεύτερη φύση. Παραδόξως, το πιο σημαντικό εμπόδιο για τον επιτυχημένο θηλασμό είναι η υπερβολική ανησυχία. Το σχήμα και το μέγεθος του στήθους ή των θηλών σας δεν παίζει κανέναν ρόλο. Οι περισσότερες γυναίκες είναι ικανές να θηλάσουν τα μωρά τους, επομένως δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας. Η ποσότητα του γάλακτος ενδεχομένως να διαφέρει, αλλά συνήθως είναι αυτή ακριβώς που χρειάζεται το μωρό σας.

Ο θηλασμός προσφέρει ζεστασιά και επικοινωνία
Η υποστήριξη από τον περίγυρό σας, ιδιαίτερα στην αρχή του θηλασμού, είναι πολύ σημαντική. Ο σύντροφός σας μπορεί να σας βοηθήσει, φροντίζοντας όλες τις υπόλοιπες δουλειές που πρέπει να γίνουν. Αυτό επιτρέπει σε εσάς και το μωρό σας να αποσύρεστε στο δικό σας, μικρό κόσμο και να εστιάζετε απόλυτα στο θηλασμό και στο δεσμό που αναπτύσσεται μεταξύ σας. Ο θηλασμός δεν έχει να κάνει μόνο με το τάισμα. Έχει να κάνει και με τη γνωριμία σας με το παιδί σας. Είναι μια προσφορά άνεσης και ζεστασιάς. Και σας κάνει να αισθάνεστε υπέροχα.

Πείτε μας πώς ήταν οι πρώτες εβδομάδες θηλασμού για εσάς. Μοιραστείτε τις καλές και τις κακές στιγμές σας εδώ.

For more information on breastfeeding, go to www.breastfeeding.org.nz

Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...