Αποβολή - Έγκυος - Your stage - Libero
close

Αποβολή

Η αποβολή ισοδυναμεί με την απώλεια μιας ζωής και πολλές φορές, με την απώλεια ενός ονείρου. Αυτή η αίσθηση απώλειας συνοδεύεται και από την ανησυχία ότι δεν θα μπορέσετε να κάνετε άλλο παιδί.

Όταν το τεστ εγκυμοσύνης βγαίνει θετικό, ολόκληρη η ζωή σας αλλάζει μέσα σε μια στιγμή. Σίγουρα, το έμβρυο δεν έχει σχηματιστεί ακόμα και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να συμβούν. Παρόλα αυτά, τώρα έχετε ένα παιδί στη ζωή σας, έστω και αν αυτό υπάρχει μόνο στις σκέψεις σας, στα σχέδια και στα όνειρά σας - ένα αληθινό, πλήρως σχηματισμένο παιδί για το οποίο έχετε ήδη αρχίσει να σκέφτεστε πιθανά ονόματα.

Για αυτό, η αποβολή μπορεί να είναι ένα τραγικό γεγονός για τη μητέρα, προκαλώντας ένα αίσθημα απώλειας και αβάσταχτης θλίψης.

Ποια είναι τα πιθανά αίτια μιας αποβολής
Η συντριπτική πλειοψηφία των αποβολών συμβαίνουν πριν από τη 12η εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει επειδή οφείλονται συνήθως σε κάποιο ελάττωμα στην ανάπτυξη του εμβρύου στο κρίσιμο πρώτο τρίμηνο, όταν γίνεται ο σχηματισμός των οργάνων του.

Η επίγνωση ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το μωρό βοηθά στην αντιμετώπιση της θλίψης, αλλά δεν είναι και τόσο παρήγορη. Το χειρότερο είναι ότι μια αποβολή συνοδεύεται από μεγάλη ανησυχία. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον οργανισμό μου; Ίσως να μην μπορώ να μείνω έγκυος. Θα αποκτήσω ποτέ παιδί; Τολμώ να προσπαθήσω ξανά;

Δεν είστε μόνη σας. Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά σύνηθεσ σε γυναίκες όλων των ηλικιών. 

Οι πρώιμες ενδείξεις της αποβολής
Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να αποτρέψετε μια αυτόματη αποβολή. Συνήθως ξεκινά με πόνους που θυμίζουν λίγο τις κράμπες πριν από την περίοδο, οι οποίοι συνοδεύονται από αιμορραγία. Ωστόσο, η αιμορραγία στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης δεν σηματοδοτεί απαραίτητα μια αποβολή, επομένως θα πρέπει να επικοινωνείτε πάντα με το μαιευτήρα σας όταν έχετε αιμορραγία.

Τι πρέπει να κάνετε
Επικοινωνήστε με το μαιευτήρα σας και αυτός θα ειδοποιήσει το νοσοκομείο για τον ερχομό σας. Κατά την άφιξή σας, ένας γιατρός θα πραγματοποιήσει μια εσωτερική εξέταση για να διαπιστώσει αν η αποβολή είναι πλήρης ή ημιτελής. Εάν κρίνει ότι η αποβολή είναι πλήρης, θα πάρετε αμέσως εξιτήριο. Εάν η αποβολή είναι ημιτελής ή εάν υπάρχει αβεβαιότητα, θα πρέπει να γίνουν επιπλέον εξετάσεις.
Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν υπολείμματα πλακούντα, θα σας δοθούν λογικά τρεις επιλογές:

α) Αναμονή και παρακολούθηση
β) Χάπια για την πρόκληση φυσικού τοκετού, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η μήτρα είναι εντελώς κενή. Αυτό απαιτεί παρακολούθηση και, συνήθως, την επιστροφή στο νοσοκομείο.
γ) Μια επέμβαση απόξεσης (Dilation & Curettage), μετά την οποία θα πρέπει να μείνετε στο νοσοκομείο για λίγες ώρες.

Συνέχεια των προσπαθειών μετά από μια αποβολή
Μετά από μια αποβολή, πρέπει να περάσει περίπου ένας μήνας πριν ξεκινήσει ξανά ο κύκλος της περιόδου. Έχετε υπόψη σας, όμως, ότι μπορείτε να προσπαθήσετε ξανά όποτε θέλετε. Το γεγονός ότι είχατε μια αποβολή, δεν σημαίνει ότι θα συμβεί ξανά. Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες που είχαν στο παρελθόν μία ή δύο αποβολές διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Όμως οι πιθανότητες δεν είναι εναντίον σας, σε καμία περίπτωση.

Αποτροπή της αποβολής
Μπορεί να γίνει κάτι για να αποτραπεί μια αποβολή; Όχι, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Το σώμα σας κάνει μόνο του το "προσχέδιο" του μωρού και το μόνο που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να αποφύγετε το κάπνισμα, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και την υπερβολική άσκηση. Σίγουρα θα αναρωτιέστε αν υπάρχει κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε. Δυστυχώς, δεν υπάρχει.

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε ξανά, να μη χάσετε την πίστη σας και να στηρίξετε ο ένας τον άλλον - γιατί δεν είστε μόνη σας.
Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...