Επαγόμενος τοκετός - Έγκυος - Your stage - Libero
close

Επαγόμενος τοκετός

Ο χρόνος περνά αργά όταν περιμένετε να ξεκινήσει ο τοκετός, και ακόμα πιο αργά όταν η εκτιμώμενη ημερομηνία του τοκετού έχει περάσει. Όμως ένας προγραμματισμένος επαγόμενος τοκετός είναι ταυτόχρονα μια ευλογία και μια απογοήτευση.

Οι μέρες μετά την εκτιμώμενη ημερομηνία τοκετού περνούν βασανιστικά αργά. Παρόλα αυτά, έχετε υπόψη σας ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό ο τοκετός να συμβεί 14 μέρες πριν ή μετά την εκτιμώμενη ημερομηνία. (Όλοι το γνωρίζουμε αυτό, αλλά ευχόμαστε ότι δεν θα μας συμβεί). Μόνο το 10% των μωρών γεννιούνται την εκτιμώμενη ημερομηνία τοκετού. Μικρή παρηγοριά είναι αυτό, όμως, όταν οι μέρες... σέρνονται και η αναμενόμενη ημερομηνία έχει περάσει.

Εξετάσεις
Σε αυτό το στάδιο, ο μαιευτήρας σας θα σας εξετάζει τακτικά, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Θα ελέγχει την κατάσταση του μωρού σας και θα αποφασίσει αν μπορείτε να περιμένετε ή αν θα πρέπει να κλείσετε μια ημερομηνία επαγόμενου τοκετού.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καταφύγετε σε επαγόμενο τοκετό
Ο επαγόμενος τοκετός δεν εφαρμόζεται μόνο για γυναίκες που έχουν ξεπεράσει την εκτιμώμενη ημερομηνία τοκετού. Για παράδειγμα, ο τοκετός μπορεί να επισπευστεί τεχνητά σε περίπτωση που σπάσουν τα νερά πριν ξεκινήσουν οι συσπάσεις ή αν υπάρχουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως η προεκλαμψία.

Μέθοδοι επαγόμενου τοκετού

Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την επίσπευση του τοκετού είναι οι εξής:
1. Ένα ειδικό υπόθετο που περιέχει ορμόνες (προσταγλανδίνη) τοποθετείται στον κόλπο. Με αυτόν τον τρόπο, ο τράχηλος μαλακώνει και ο τοκετός ξεκινά.
2. Χορήγηση ορμόνης (οξυτοσίνη) με έγχυση, η οποία ξεκινά τον τοκετό.
3. Θραύση της μεμβράνης που περιβάλλει το μωρό, ώστε να απελευθερωθούν τα νερά. Ο επαγόμενος τοκετός μπορεί να διαρκέσει αρκετά. Σε καμία περίπτωση δεν γεννούν όλες οι μητέρες την ίδια μέρα που προκαλείται ο τοκετός. Για αυτό, μην απογοητευτείτε αν πρέπει να περιμένετε λίγο ακόμα…
Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...