Πρόωρα μωρά - Έγκυος - Your stage - Libero
close

Πρόωρα μωρά

Η πρόωρη γέννηση των μωρών δεν είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Αλλά αν συμβεί, το πρόωρο μωρό λαμβάνει την καλύτερη δυνατή φροντίδα και έχει πολύ καλές προοπτικές για το μέλλον.

Όταν ακούτε τον όρο, "πρόωρο μωρό", πιθανότατα σας έρχεται στο μυαλό η νοητή εικόνα ενός μικροσκοπικού μωρού, με μέγεθος όσο ένα μικρό πουλάκι που χωράει στην παλάμη σας. Κι όμως συνήθως τα μωρά δεν γεννιούνται τόσο μικρά.

Γιατί συμβαίνει;
Όλα τα μωρά που γεννιούνται προτού συμπληρωθούν 37 εβδομάδες κύησης θεωρούνται πρόωρα. Το να γεννηθεί ένα μωρό τρεις εβδομάδες νωρίτερα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι διατρέχει μεγάλο κίνδυνο. Αλλά όσο πιο πρόωρα γεννηθεί ένα μωρό, τόσο περισσότερη φροντίδα θα χρειαστεί.

Τα πολύ πρόωρα μωρά, που γεννιούνται στο διάστημα μεταξύ 29 και 32 εβδομάδων κύησης, αναλογούν στο 1% περίπου όλων των νεογέννητων. Τα περισσότερα πρόωρα μωρά γεννιούνται έπειτα από 32 εβδομάδες κύησης και έχουν σωματικό βάρος γέννησης πάνω από 1500 γραμμάρια.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες πρόωρου τοκετού, για παράδειγμα η προεκλαμψία, ένας αδύναμος τράχηλος ή μια λοίμωξη ή ασθένεια που επηρεάζει το έμβρυο. Μερικές φορές παραμένει απλώς μυστήριο γιατί το μωρό βιάζεται να έρθει στον κόσμο.

Καλές πιθανότητες επιβίωσης
Ποιο είναι το μικρότερο μέγεθος που επιτρέπει σε ένα μωρό να επιβιώσει; Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά ακόμα και τα μωρά που γεννιούνται στις 24 εβδομάδες μπορούν να επιβιώσουν. Θα χρειαστούν, φυσικά, εντατική φροντίδα για πολλές εβδομάδες, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των μωρών που γεννιούνται πρόωρα επιβιώνει, χάρη στην υποστήριξη και φροντίδα που παρέχουν σήμερα τα σύγχρονα νοσοκομεία. Συνολικά το 99% των μωρών που γεννιούνται στο διάστημα μεταξύ 33 και 37 εβδομάδων κύησης επιβιώνουν, και αυτό αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των πρόωρων μωρών.

Τα περισσότερα πρόωρα μωρά θα αναπτυχθούν και θα εξελιχθούν σε απολύτως φυσιολογικά παιδιά.

Εντατική φροντίδα
Τα πρόωρα μωρά νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Μ.Ε.Ν.Ν.). Η φροντίδα τους συμπεριλαμβάνει την παρακολούθηση των επιπέδων κορεσμού οξυγόνου, της κυκλοφορίας του αίματος, της πρόσληψης τροφής και της ανάπτυξης του εγκεφάλου, καθώς τη μελέτη άλλων ζωτικών σημείων.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 90% των πρόωρων μωρών που γεννήθηκαν κατά τη δεκαετία του '80 είναι υγιή και πηγαίνουν σε κανονικά σχολεία. Η φροντίδα των πρόωρων μωρών εξελίσσεται συνέχεια, γεγονός που σημαίνει ότι οι προοπτικές είναι καλύτερες για τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα σήμερα από ότι ήταν πριν από πέντε χρόνια.Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...