Τα τρία στάδια του τοκετού - Έγκυος - Your stage - Libero
close

Τα τρία στάδια του τοκετού

Υπάρχουν τρία στάδια τα οποία πρέπει να περάσετε για να καλωσορίσετε το μωρό σας στον κόσμο: τη διαστολή του τραχήλου, τις ωθήσεις και τον τοκετό και την έξοδο του πλακούντα.

Το πρώτο στάδιο του τοκετού – διαστολή του τραχήλου της μήτρας
Στην αρχή, οι συσπάσεις είναι σποραδικές, παρουσιάζονται κάθε μισή ώρα περίπου και διαρκούν σχεδόν ένα λεπτό. Σταδιακά γίνονται πιο έντονες και πιο συχνές.

Ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε το σώμα σας κατά τη διάρκεια των πρώτων συσπάσεων είναι να μην σφίγγεστε και να προσπαθήσετε να είστε χαλαρή. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, είναι σημαντικό να σας χαλαρώνουν οι μέθοδοι ανακούφισης του πόνου που συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε, για παράδειγμα, ένα ζεστό μπάνιο, μασάζ και βελονισμός. Αργότερα μπορεί να σας χορηγηθεί κάποιο αναισθητικό, πεθιδίνη ή ακόμα και επισκληρίδιος αναισθησία.

Στην κορύφωση αυτού του σταδίου, οι συσπάσεις θα παρουσιάζονται κάθε δύο λεπτά και θα διαρκούν σχεδόν ενάμιση λεπτό. Για τις γυναίκες που γίνονται πρώτη φορά μητέρες, αυτό το στάδιο διαρκεί συνήθως από 9 έως και 15 ώρες. Είναι τα πρώτα πέντε εκατοστά της διαστολής τα οποία καθυστερούν περισσότερο.

Το δεύτερο στάδιο του τοκετού – ωθήσεις και γέννηση
Όταν η διαστολή του τραχήλου φτάσει τα 10 εκατοστά, είναι η στιγμή να αρχίσει η επόμενη φάση, η οποία περιλαμβάνει ωθήσεις ταυτόχρονα με τις συσπάσεις.

Κατά το πρώτο στάδιο, το μωρό έχει μετακινηθεί προς τα κάτω, στο κανάλι του τοκετού. Όταν το κεφάλι του μωρού φτάσει στο πυελικό έδαφος και πιέζει το ορθό, θα αισθανθείτε ότι θέλετε να σπρώξετε.
Θα νιώσετε όπως όταν δυσκολεύεστε να ενεργηθείτε.

Ενώ σπρώχνετε, το μωρό βοηθάει με το κεφάλι του. Όταν πιέζει το πυελικό έδαφος, προκαλεί συσπάσεις. Η διάρκεια του δεύτερου σταδίου του τοκετού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, για παράδειγμα πόσο κουρασμένη είναι η επίτοκος ή πόσο χαλαρή είναι.

Το στάδιο αυτό ολοκληρώνεται με ένα θαύμα: τη γέννηση του παιδιού σας. Μόλις το μωρό έρθει στον κόσμο, ο πόνος σταματά άμεσα. Οι περισσότερες μητέρες ανακουφίζονται αλλά και εκπλήσσονται με αυτό. Τότε, ξεκινά το τρίτο και τελικό στάδιο του τοκετού.

Το τρίτο στάδιο του τοκετού – έξοδος του πλακούντα
Τώρα ο πλακούντας αποκολλάται από τα τοιχώματα της μήτρας και μετά από 10 περίπου λεπτά η μήτρα αρχίζει να συσπάται (οι συσπάσεις αυτές δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτές που περάσατε ήδη) και πρέπει να βοηθήσετε με ωθήσεις την έξοδο του πλακούντα και της μεμβράνης που περιέβαλε το μωρό σας.

Η μαία θα εξετάσει τον πλακούντα για να βεβαιωθεί ότι είναι ακέραιος, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Αν παραμείνουν υπολείμματα στη μήτρα, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και αιμορραγίας.

Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...