Αναλγησία κατά τη διάρκεια του τοκετού - Έγκυος - Your stage - Libero
close

Αναλγησία κατά τη διάρκεια του τοκετού

Δεν είναι εύκολο να επιλέξει κανείς το είδος της αναλγησίας που θα χρησιμοποιηθεί πριν την έναρξη του τοκετού, καθώς δεν είναι ακόμα γνωστό το είδος του πόνου που θα αντιμετωπίσετε. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε, είναι να ενημερωθείτε από πριν για τις διάφορες λύσεις αναλγησίας, ώστε τουλάχιστον να είστε εξοικειωμένη με τις επιλογές σας όταν έρθει η ώρα.

Ακολουθεί μια περιγραφή των πιο συνηθισμένων μορφών αναλγησίας. Συμβουλευθείτε το μαιευτήρα σας, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε μεθόδου.

Αναλγησία χωρίς φάρμακα
• Μασάζ: ιδιαίτερα στο κάτω μέρος της πλάτης, είναι συνήθως εξαιρετικά ευχάριστο κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να φανεί χρήσιμος και ο σύντροφός σας! Το μασάζ σάς επιτρέπει να χαλαρώσετε και μπορεί να γίνει σε όλη τη διάρκεια του τοκετού.
• Μέθοδος TENS (διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση): Αυτό το μικρό μηχάνημα προκαλεί μια ελαφρά αίσθηση δόνησης που ερεθίζει τα νεύρα της μέσης μέσω τεσσάρων ηλεκτροδίων. Μπορεί να απαλύνει τον πόνο, κάνοντας τις συσπάσεις λιγότερο έντονες.
• Θερμότητα: μια φυτική θερμοφόρα ή μια θερμή κομπρέσα μπορεί να ανακουφίσει αρκετά τον πόνο στα πρώτα στάδια της διαστολής.
• Ζεστό νερό: η αίσθηση της αιώρησης που προσφέρει το ζεστό νερό ξεκουράζει το σώμα σας και προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο.
• Αρωματοθεραπεία και ανθοθεραπεία bach: Τα ανθοϊάματα Bach, διαλυμένα σε ένα ποτήρι νερό, μπορούν να σας βοηθήσουν αρκετά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και χαλαρωτικά έλαια αρωματοθεραπείας, όπως το έλαιο λεβάντας. Μπορείτε να το ζεστάνετε σε έναν βραστήρα ή να αρωματίσετε με αυτό μια πετσέτα προσώπου.
• Βελονισμός ή πιεσοθεραπεία: Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν πιεσοθεραπεία είναι πιο ήρεμες και έχουν λιγότερες πιθανότητες να ζητήσουν επισκληρίδιο αναισθησία. Η πιεσοθεραπεία δεν έχει παρενέργειες και δεν επηρεάζει το μωρό.

Αναλγησία με χρήση φαρμάκων

• Υποξείδιο του αζώτου: Αυτή η μέθοδος ελέγχεται από την ίδια τη μέλλουσα μητέρα, η οποία εισπνέει από έναν αναπνευστήρα στην αρχή κάθε σύσπασης. Το αέριο δεν επηρεάζει το μωρό και αποβάλλεται από τον οργανισμό της μητέρας σχεδόν αμέσως.

• Πεθιδίνη: χορηγείται με ένεση στα οπίσθια για αργή ανακούφιση από τον πόνο ή ενδοφλεβίως για ταχύτερη δράση. Η πεθιδίνη απαλύνει τον πόνο από τις συσπάσεις και μπορεί να βοηθήσει τη μέλλουσα μητέρα να χαλαρώσει. Ωστόσο, η ουσία περνά από τον πλακούντα, επομένως οι γιατροί αποφεύγουν τη χορήγησή της εντός μιας ώρας από τη γέννα, επειδή μπορεί να προκαλέσει υπνηλία στο μωρό, δημιουργώντας δυσκολίες στην επίτευξη ενός ρυθμού αναπνοής.

• Επισκληρίδιος αναισθησία: αυτή η ένεση αναισθητικού χορηγείται στο κάτω μέρος της πλάτης και συνήθως δίνεται σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε εξοντωτικό τοκετό μεγάλης διάρκειας, ο οποίος δεν εξελίσσεται ομαλά. Η επισκληρίδιος αναισθησία μπορεί να εξουδετερώσει εντελώς τον πόνο, ώστε να μην αισθάνεστε καθόλου τις συσπάσεις. Χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να χορηγηθεί και άλλα 5 – 20 λεπτά για να δράσει. Η δράση της διαρκεί συνήθως μερικές ώρες. Το αναισθητικό δεν περνά από τον πλακούντα, επομένως δεν επηρεάζει άμεσα το μωρό.
Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...