Άσκηση στο γυμναστήριο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - Έγκυος - Your stage - Libero
close

Άσκηση στο γυμναστήριο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δεν είναι απαραίτητο να σταματήσετε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φροντίστε όμως να ζητήσετε από το προσωπικό του γυμναστηρίου να προσαρμόσει το πρόγραμμά σας ανάλογα με την πρόοδο της εγκυμοσύνης σας.

Εάν είστε έγκυος, δεν είναι απαραίτητο να σταματήσετε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Φροντίστε όμως να ζητήσετε από το προσωπικό του γυμναστηρίου να προσαρμόσει το πρόγραμμά σας ανάλογα με την πρόοδο της εγκυμοσύνης σας.

Επίσης, καλό είναι να συζητάτε πάντα το πρόγραμμα άσκησής σας με το γιατρό ή τη μαία σας.

Σήμερα, τα περισσότερα γυμναστήρια προσφέρουν πολλούς περισσότερους τρόπους εξάσκησης από βάρη και αερόμπικ. Πέρα από προγράμματα με γιόγκα και πιλάτες, πολλά γυμναστήρια προσφέρουν επίσης ειδικά μαθήματα άσκησης για μέλλουσες μαμάδες.

Συνεχίστε να γυμνάζεστε, λοιπόν, αλλά αφουγκραστείτε το σώμα σας και προσαρμόστε την άσκησή σας στις νέες συνθήκες. Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να κάνετε τα εξής:
 Ασκήσεις για την κοιλιά ενώ είστε ξαπλωμένη ανάσκελα, μετά το πρώτο τρίμηνο.
 Ασκήσεις συστροφής που θα μπορούσαν να πιέσουν το μωρό σας.
 Έντονα λυγίσματα της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική στήλη συμβάλλει στη σωστή στήριξη του μωρού και τα έντονα λυγίσματά της ενδεχομένως να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
 Καθίσματα και προβολές - ορισμένες από τις παραλλαγές αυτών των ασκήσεων δεν είναι κατάλληλες.

Προπόνηση με βάρη
Μπορείτε να συνεχίσετε την προπόνηση με βάρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και θα πρέπει να μειώνετε τα βάρη που τοποθετείτε στις μηχανές. Επίσης, θα πρέπει πάντα να προσέχετε τη στάση σας ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς. Μην προσπαθείτε να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, απλά διατηρήστε τους μύες που έχετε ήδη. Να είστε προσεκτικές όταν κάνετε εκτάσεις, καθώς οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις έχουν περισσότερη ελαστικότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για να πληροφορηθείτε σχετικά με το βάρος που μπορείτε να σηκώνετε με ασφάλεια, συμβουλευθείτε έναν έμπειρο γυμναστή.

Αερόμπικ
Παρακολουθήστε ειδικά προγράμματα άσκησης, τα οποία εστιάζουν στις ασκήσεις πυελικού εδάφους και στη σωστή στάση και παρέχουν μεγάλα διαστήματα χαλάρωσης. Επιλέξτε παραλλαγές των ασκήσεων περιορισμένης έντασης. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε βάδισμα σημειωτόν αντί για τρέξιμο. Να αποφεύγετε τα άλματα και τη δυνατή μουσική, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν παρενέργειες για το μωρό.

• Γιόγκα
Τα ειδικά μαθήματα τοκετού εστιάζουν στη σταθεροποίηση της σωματικής δομής σας και στη δημιουργία ικανού χώρου για το μωρό. Οι στάσεις της γιόγκα είναι ειδικά προσαρμοσμένες ώστε να ενισχύουν τη σπονδυλική σας στήλη, να διατηρούν τη σωστή ευθυγράμμιση της πυέλου και να βελτιώνουν την αναπνοή. Η γιόγκα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποκτήσετε ηρεμία και αυτοπεποίθηση πριν από τον τοκετό.
Εάν το γυμναστήριό σας δεν προσφέρει ειδικά προγράμματα εγκυμοσύνης, πείτε στο γυμναστή σας ότι είστε έγκυος και αυτός θα σας κατευθύνει ανάλογα.
 
• Πιλάτες
Το πιλάτες είναι ιδανικό για τη βελτίωση της ισορροπίας, της στάσης του σώματος, του συντονισμού και της αναπνοής. Μπορείτε να ξεκινήσετε μαθήματα αμέσως μετά τη σύλληψη. Ωστόσο, ορισμένες στάσεις και ασκήσεις δεν είναι κατάλληλες ή είναι άβολες για εγκύους, όπως για παράδειγμα το ξάπλωμα, μπρούμυτα ή ανάσκελα. Ο γυμναστής σας μπορεί να προσαρμόσει μερικές από τις στάσεις ώστε να είναι πιο βολικές για εσάς.
Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...