Μετά τον τοκετό - για τις μαμάδες - Έγκυος - Your stage - Libero
close

Μετά τον τοκετό - για τις μαμάδες

Τελείωσε. Ο τοκετός τελείωσε. Κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας και πιθανόν να μετράτε τα δαχτυλάκια στα πόδια και στα χέρια του, κοιτώντας προσεχτικά το πολύτιμο πλασματάκι σας από πάνω ως κάτω. Συγχαρητήρια, είστε μαμά.

Τελείωσε. Ο τοκετός τελείωσε. Ως εκ θαύματος, ο πόνος πέρασε. Τι ανακούφιση! Κρατάτε το μωρό σας στην αγκαλιά σας.

Ένας νέος μικρός άνθρωπος
Μπορεί να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη, ενθουσιασμό, χαρά, κενό, σοκ, σύγχυση, κούραση ή όλα αυτά μαζί.

Δέσιμο με το μωρό
Τα συναισθήματα των γυναικών μετά τον τοκετό ποικίλουν. Το δέσιμο με το μωρό σας μπορεί να πάρει μέρες, μερικές φορές και εβδομάδες ή να συμβεί αμέσως. Όλα τα σενάρια είναι αποδεκτά.
Το μωρό μπορεί να σας κοιτάζει παράξενα. Αναγνωρίζει ήδη τη φωνή σας αλλά είναι η πρώτη φορά που αντικρίζετε ο ένας τον άλλον. Η όραση του μωρού σας δεν είναι ακόμα καλή αλλά όταν το κρατάτε στην αγκαλιά σας, μπορεί να δει το πρόσωπό σας.

Δοκιμάστε να θηλάσετε αμέσως

Αμέσως μετά τη γέννησή τους, πολλά μωρά είναι σε εγρήγορση, λόγω της έκκρισης αδρεναλίνης κατά τη διάρκεια του τοκετού. Είναι πιθανό να θέλουν πολύ να θηλάσουν. Αλλά αν ο τοκετός ήταν πολύωρος και κουραστικός, το μωρό σας θα αποκοιμηθεί εξαντλημένο. Μάλλον χρειάζονται να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους πρώτα.

Το μωρό από το κεφάλι μέχρι τα ποδαράκια

Δέκα δαχτυλάκια στα χέρια και δέκα στα πόδια. Για κάποιο περίεργο λόγο, τα μετράμε. Ανοίγουμε με προσοχή αυτά τα μικροσκοπικά σφιγμένα χεράκια και μετράμε. Και αναρωτιόμαστε πώς μπορεί κάποιος να είναι τόσο μικρός.

Αν κοιτάξετε το κεφάλι του, θα παρατηρήσετε ότι έχει ελαφρώς κωνικό σχήμα. Αυτά συμβαίνουν όταν στριμώχνεσαι σε ένα στενό πέρασμα. Μην ανησυχείτε, θα στρογγυλέψει. Το δέρμα του θα είναι λίγο κόκκινο με μικρές κηλίδες και ίσως να υπάρχουν μερικά στίγματα το πρόσωπο του μωρού. Όλα αυτά θα υποχωρήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Ίσως να έχει μείνει χνούδι (lanugo) στους ώμους και στην πλάτη, καθώς και μια υπόλευκη λιπαρή ουσία, σαν βαζελίνη, στις πτυχές του δέρματος. Βλέπετε κάποια σημάδια; Πρόκειται για εκ γενετής σημάδια. Θα φύγουν με τον καιρό. Τα χέρια του μωρού μπορεί να έχουν ένα υποκύανο χρώμα επειδή η κυκλοφορία του αίματος δεν είναι ακόμα καλή.

Στήριξη του κεφαλιού του μωρού
Το μωρό σας έχει πολλά ακόμα να κάνει, όπως να δυναμώσει τους μύες του. Μέχρι στιγμής, το μωρό σας δεν μπορεί να στηρίξει ούτε το κεφάλι του. Το κεφάλι είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με το μέγεθος του σώματός του. Είναι σημαντικό να στηρίζετε το κεφάλι του όταν το σηκώνετε ή όταν το κρατάτε.

Κρατήστε το μωρό σφιχτά την αγκαλιά σας όσο θέλετε... Είστε μαμά πια.

Συγχαρητήρια!

Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...