Σύγκαμα - Μωρό - Your stage - Libero
close

Σύγκαμα

Το σύγκαμα από την πάνα είναι ένας ερεθισμός στο δέρμα, στα οπίσθια του μωρού. Όσο προσεχτικοί κι αν είστε, είναι δύσκολο να το προλάβετε. Υπάρχουν όμως μερικές συμβουλές.

Τα μικρά μωρά ουρούν και ενεργούνται πολύ, επομένως πρέπει να αλλάζετε την πάνα τους πέντε ή έξι φορές την ημέρα ή μερικές φορές και συχνότερα, οκτώ ή εννιά φορές.

Δείτε μερικές συμβουλές για να αποφύγετε το σύγκαμα από την πάνα. Είναι σημαντικό τα οπίσθια του μωρού να είναι καθαρά και στεγνά πριν του βάλετε καθαρή πάνα, γι' αυτό:
1. Να αλλάζετε συχνά πάνα στο μωρό.
2. Να πλένετε τα οπίσθια του μωρού με νερό και ένα μαλακό πανάκι (κόψτε μερικές παλιές πετσέτες).
3. Αφήνετε τα οπίσθια του μωρού να παίρνουν αρκετό αέρα κάθε φορά που του αλλάζετε πάνα.
4. Βάλτε την καινούρια πάνα μόνο όταν τα οπίσθια του μωρού σας είναι εντελώς στεγνά.

Ερεθισμένο δέρμα

Αλλά, όσο προσεχτικοί κι αν είστε, είναι δύσκολο να το προλάβετε τους ερεθισμούς στο δέρμα του μωρού. Εάν το σύγκαμα είναι πολύ σοβαρό, θα αρχίσουν να σχηματίζονται μικρές πληγές (εξάνθημα από πάνα).

Το εξάνθημα από την πάνα προκαλείται επειδή τα κόπρανα και τα ούρα περιέχουν ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Δεν θα πρέπει να συγχέετε αυτό το εξάνθημα με τη δρωτσίλα ή με την ένδειξη ότι το μωρό θα βγάλει το πρώτο του δόντι ή ότι τα ρούχα του είναι πολύ στενά ή ζεστά.

Αν υπάρχουν σημάδια συγκάματος στην πάνα:
1. Στάξτε λίγο μητρικό γάλα στο εξάνθημα. Αφήστε το να στεγνώσει πριν βάλετε την καθαρή πάνα.
2. Να βεβαιώνεστε πάντα ότι τα οπίσθια του μωρού είναι στεγνά πριν βάλετε την καινούργια πάνα.
3. Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι ή λάδι πάνω στο ερεθισμένο δέρμα και αποφύγετε τις λιπαρές αλοιφές.
4. Οι κρέμες για το σύγκαμα από πάνα που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου και λανολίνη ή οι αλοιφές που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου βοηθούν πολύ.


Αν τα οπίσθια του μωρού είναι πολύ κόκκινα, ίσως χρειαστούν ειδική περιποίηση για μερικές εβδομάδες μέχρι να αποκατασταθεί το κανονικό επίπεδο αντίστασης του δέρματος. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας για περισσότερες συμβουλές.

Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...