Νυχτερινός θηλασμός - Μωρό - Your stage - Libero
close

Νυχτερινός θηλασμός

Για λόγους διατροφής, θα πρέπει να θηλάζετε το μωρό σας στη διάρκεια της νύχτας μέχρι να γίνει τουλάχιστον έξι μηνών.

Όπως και οι περισσότερες μητέρες, σίγουρα ελπίζετε ότι το μωρό σας θα προτιμά να κοιμάται τη νύχτα. Ωστόσο, είναι ελάχιστα τα μωρά που δεν χρειάζονται τάισμα τη νύχτα, τουλάχιστον στην αρχή. Προκειμένου να λάβουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται, πρέπει να θηλάζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, έχουν την ανάγκη να νιώσουν ότι βρίσκεστε δίπλα τους. Δεν έχουν συνηθίσει ακόμα να βρίσκονται στον "έξω κόσμο" και έχουν συνεχώς την ανάγκη για σωματική επαφή και οικειότητα. Για τα νεογέννητα μωρά, αυτή η ανάγκη ικανοποιείται σε μεγάλο βαθμό μέσω του θηλασμού.

Είναι σκληρό να πρέπει να ξυπνάς ξανά και ξανά μέσα στη νύχτα. Έχετε πόνους σε όλο σας το σώμα, αλλά παρόλα αυτά πρέπει να σηκωθείτε και να θηλάσετε το μωρό σας. Για αυτόν το λόγο, πολλές μητέρες προτιμούν να κοιμούνται τη νύχτα κοντά στα παιδιά τους.

Με το μωρό στο ίδιο κρεβάτι

Ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει αρκετά τους ειδικούς. Το Υπουργείο Υγείας και άλλοι φορείς συνιστούν να μην κοιμούνται τα μωρά στο κρεβάτι των γονιών τους, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι, σε μερικές περιπτώσεις, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου είναι ούτως ή άλλως χαμηλός και ότι η χρήση του ίδιου κρεβατιού ενθαρρύνει την επαφή με το μωρό και την έναρξη του θηλασμού.

Η απόφαση είναι δική σας, αλλά το Υπουργείο Υγείας συνιστά να βάζετε το παιδί σας να κοιμάται στο δικό του χώρο, κατά προτίμηση σε ένα κρεβατάκι ή καλαθούνα δίπλα από το κρεβάτι σας.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο κίνδυνος να ξαπλώσετε πάνω στο μωρό σας είναι ελάχιστος. Ωστόσο, ποτέ δεν πρέπει να μοιράζεστε το κρεβάτι σας με το μωρό σας αν ένας από τους δυο σας είναι εξαιρετικά υπέρβαρος, άρρωστος ή βρίσκεται υπό την επήρεια φαρμάκων, ναρκωτικών ή αλκοόλ. Επίσης, ποτέ μην κοιμάστε μαζί με ένα μωρό σε κρεβάτι με στρώμα νερού ή σε στενό καναπέ. Οι σχετικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) αυξάνεται αν ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι καπνιστές.

Τι πρέπει να έχετε υπόψη σας αν το μωρό σας κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με εσάς:

• Το μωρό σας πρέπει πάντα να κοιμάται ανάσκελα, είτε βρίσκεται στο δικό του κρεβάτι, είτε στο δικό σας.
• Το στρώμα δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακό.
• Η θερμοκρασία στο κρεβάτι δεν πρέπει να είναι υπερβολικά υψηλή.
• Προσέξτε ώστε να μην καλυφθεί κατά λάθος το κεφάλι του μωρού σας από κουβέρτες, μαξιλάρια ή από οτιδήποτε άλλο.
• Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας δεν μπορεί να πέσει από το κρεβάτι, ούτε και να παγιδευτεί κάπου ή να πιεστεί.

Πότε σταματούν τα μωρά να θηλάζουν τη νύχτα;
Τα περισσότερα μωρά θέλουν να θηλάζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι να γίνουν έξι μηνών. Ακόμα και αν το μωρό σας δεν θέλει να σταματήσει το νυχτερινό θηλασμό, είναι πολύ πιθανό να τρώει αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να μην χρειάζεται νυχτερινό τάισμα, τουλάχιστον από θρεπτικής πλευράς.

For more information and advice on reducing the risks of SIDS, go to www.sids.org.nz or phone the SID helpline 0800 164 455.

Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...