Καφές με... βρεφικό γάλα - Μωρό - Your stage - Libero
close

Καφές με... βρεφικό γάλα

Μετά από τρεις μήνες που περάσατε χαλαρώνοντας στον καναπέ με το μωρό σας, είστε τώρα έτοιμη να περάσετε σε μια νέα φάση μαζί του.

Όσες φορές και να το πούμε δεν είναι αρκετό: το μωρό χρειάζεται περίπου τρεις μήνες για να συνηθίσει τη ζωή εκτός της μήτρας. Το ίδιο περίπου διάστημα χρειάζονται και οι γονείς για να αρχίζουν να γνωρίζουν το μωρό τους.

Συνήθως, είναι καλύτερο να περάσετε αυτούς τους τρεις μήνες στην άνεση του καναπέ μαζί με το μωρό σας. Δεχτείτε τις λιγότερες δυνατές επισκέψεις (οι λίγοι που θα έρχονται καλό θα είναι να βοηθούν), ξεκουραστείτε όσο πιο πολύ μπορείτε (να κοιμάστε όταν κοιμάται το μωρό), να τρέφεστε καλά και να αναπαύεστε. Αυτή είναι η καλύτερη αρχή που μπορείτε να κάνετε ως γονείς.

Έφτασε η στιγμή όπου οι δουλειές του σπιτιού δεν φαντάζουν τόσο σημαντικές και που η γνωριμία του παιδιού σας με τον κόσμο μοιάζει μια πραγματικά ελκυστική ιδέα. Δεν σας φαίνεται τρομαχτικό ούτε το να κατεβάσετε το καρότσι από τις σκάλες.

Υψηλές προσδοκίες
Η γονική άδεια δεν έμοιαζε με διακοπές όπως περιμένατε; Θεωρούσατε ότι είναι ευκαιρία να ανακαινίσετε το σπίτι, να συναντήσετε φίλους, να χάσετε όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης μέσα σε μια βδομάδα (φρούδες ελπίδες), να ασχοληθείτε με το κήπο και να συγυρίσετε. Όπως πολλοί νέοι γονείς, ίσως να έχετε γράψει το μωρό σας σε μαθήματα κολύμβησης, μουσικής, καθώς και σε ομάδες παιχνιδιού. Πολλοί γονείς ξεκινούν τη γονική τους άδεια με υψηλές προσδοκίες.

Το μωρό είναι αυτό που αποφασίζει κυρίως
Είναι εύκολο να ξεχάσετε ότι ο χρόνος της γονικής άδειας είναι αφιερωμένος πλήρως στις ανάγκες και στις διαθέσεις του μωρού σας. Κάποιες μέρες, το μόνο που θα θέλει το μωρό σας, θα είναι να το κάνετε βόλτες στην αγκαλιά σας. Αυτές τις στιγμές, είναι εύκολο να χάσετε την ψυχραιμία σας επειδή ανατρέπονται όλα τα σχέδια που είχατε κάνει για τη μέρα. Μόλις πέσατε στην πιο συνηθισμένη παγίδα: σχεδιάσατε τη μέρα σας σαν να είστε σε κανονική άδεια και όχι σε γονική.

Αντί να δυσανασχετείτε για τα πράγματα που δεν προλαβαίνετε να κάνετε, είναι καλύτερο να έχετε λιγότερες προσδοκίες. Θέλετε πράγματι να περάσετε αυτήν την περίοδο της ζωής σας ψάχνοντας για χαλιά και επιβλέποντας μια ανακαίνιση; Δεν είναι καλύτερο να χαλαρώσετε; Πόσο συχνά έχετε αυτήν την ευκαιρία;

Όλα με μέτρο
Αντίθετα, περάστε τον χρόνο σας κάνοντας πράγματα που σας διασκεδάζουν και που κάνουν καλό στο σώμα και στην ψυχή σας. Πηγαίνετε για έναν περίπατο, κοιμηθείτε αγκαλιά με το μωρό σας. Διαθέσετε τον "ελεύθερο" χρόνο σας για να διαβάσετε ένα βιβλίο, να παρακολουθήσετε μια ταινία που θέλετε και να χαλαρώσετε με ένα φλιτζάνι καφέ. Πάρτε την κάθε μέρα όπως έρχεται. Να είστε αυθόρμητη. Μην προγραμματίζετε τα πάντα από πριν.

Να θυμάστε: “Μην κάνετε σήμερα μια δουλειά που μπορείτε να κάνετε και αύριο", “Δεν χάνονται τα χνούδια από τις γωνίες, εκεί θα είναι” και “Αν περιμένετε λίγο παραπάνω, όλο και κάποιος άλλος θα βάλει τα ρούχα για πλύσιμο.”

Αντίθετα, μιλήστε για τη ζωή σας, τα μωρά και για όλα τα άλλα θέματα που συζητούνται σε μια παρέα. Με τον καιρό, η συζήτηση θα στραφεί σταδιακά από την έλλειψη ύπνου και τις διατροφικές συνήθειες, στη δουλειά και στις σχέσεις. Είναι η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψετε στην προηγούμενη ζωή σας.

Ο χρόνος πέρασε πολύ γρήγορα. Αυτό λένε όλοι οι γονείς όταν τελειώνει η γονική άδεια, γι' αυτό εκμεταλλευτείτε κάθε της λεπτό.

Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...