τα πρώτα δόντια - Μωρό - Your stage - Libero
close

τα πρώτα δόντια

Χωρίς αμφιβολία, τα πρώτα δόντια είναι ένα ορόσημο. Σε μερικά μωρά, τα πρώτα δόντια βγαίνουν χωρίς να υπάρξει αναστάτωση ενώ άλλα έχουν πόνους.

Η οδοντοφυΐα ξεκινά συνήθως στο πέμπτο με έκτο μήνα αλλά η ηλικία διαφέρει σημαντικά από παιδί σε παιδί. Ορισμένα παιδιά γεννιούνται με δόντια και άλλα μπορεί να μην έχουν βγάλει κανένα μέχρι το πρώτο έτος.

Τα πρώτα δόντια
Τα περισσότερα μωρά βγάζουν πρώτα τους δύο κάτω κοπτήρες. Οι δύο άνω κοπτήρες εμφανίζονται λίγο αργότερα και ακολουθούν οι δύο πλευρικοί κοπτήρες εκατέρωθεν, πρώτα στην άνω γνάθο και μετά στην κάτω. Ένα νήπιο έχει 20 δόντια τα οποίο ονομάζονται νεογιλά (παιδικά δόντια). Τα δόντια αυτά αντικαθιστώνται σταδιακά από 32 μόνιμα δόντια.

Ενδείξεις οδοντοφυΐας
Η οδοντοφυΐα επηρεάζει διαφορετικά το κάθε μωρό. Κάποια δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, ενώ άλλα υποφέρουν.
Ενδείξεις οδοντοφυΐας:
• Βάζει τη γροθιά του στο στόμα
• Κόκκινα μάγουλα ή αυτιά
• Σιελόρροια
• Γκρίνια και γενικά ανησυχία
• Χαμηλό πυρετό (δέκατα).

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας κατά την οδοντοφυΐα
Αν το μωρό σας είναι ανήσυχο κατά την οδοντοφυΐα, δοκιμάστε τα εξής:
• Δώστε του να μασάει έναν δακτύλιο οδοντοφυΐας. Ορισμένους δακτυλίους οδοντοφυΐας μπορείτε να τους παγώσετε στο ψυγείο.
• Δώστε του να μασήσει κόρα
• Το πιπίλισμα είναι καταπραϋντικό γι' αυτό δώστε του επιπλέον υγρά
Αν το μωρό αρχίσει να δαγκώνει κατά τη διάρκεια του θηλασμού, παραμείνετε ψύχραιμες, πείτε "όχι" με αυστηρό τόνο, διακόπτετε τον θηλασμό και περιμένετε λίγα λεπτά μέχρι να ξαναρχίσετε. Επαναλάβετε τη διαδικασία, αν χρειαστεί.

Πλύσιμο των δοντιών
Καλό θα είναι το πλύσιμο των δοντιών να ξεκινά από το πρώτο κιόλας δόντι. Χρησιμοποιείστε μια παιδική οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή και μαλακές τρίχες και φθοριούχο οδοντόκρεμα. Ακόμα κι αν απλώς πιπιλάνε ή μασάνε την οδοντόβουρτσα, θα τη συνηθίσουν. Μια ποσότητα οδοντόκρεμας σε μέγεθος μπιζελιού αρκεί για τα μικρά παιδιά. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό πανάκι και μια πολύ μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας για παιδιά μέχρι το μωρό σας να κλείσει τον πρώτο χρόνο.

Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...