Απόφραξη γαλακτοφόρων αδένων - Μωρό - Your stage - Libero
close

Απόφραξη γαλακτοφόρων αδένων

Η απόφραξη των γαλακτοφόρων αδένων είναι σύνηθες πρόβλημα το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε μαστίτιδα. Δείτε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε την απόφραξη των γαλακτοφόρων αδένων.

Η απόφραξη των γαλακτοφόρων αδένων συμβαίνει όταν ένας ή περισσότεροι γαλακτοφόροι αδένες φράζουν. Αυτό μπορεί να συμβεί αν ένας μαστός πιέζεται (για παράδειγμα, από μια μπανέλα του στηθόδεσμου) ή αν δεν αδειάζει εντελώς κατά τον θηλασμό. Αν κάποιος αδένας φράξει, ο μαστός θα είναι ζεστός, θα πονάει και θα είναι κόκκινος και σκληρός στο σημείο που θα έχει φράξει ο αδένας. Πολύ σύντομα θα νιώθετε πραγματικά άρρωστη και θα έχετε πυρετό όπως όταν περνάτε μια γρίπη.

Πυρετός και ευαισθησία στο στήθος
Επικοινωνήστε με τον μαιευτήρα ή τον σύμβουλο θηλασμού άμεσα αν αρχίσετε να νιώθετε ευαισθησία στο στήθος και ειδικά αν έχετε πυρετό. Πάρτε κάποιο παυσίπονο για να ανακουφίσετε τον πόνο και να υποχωρήσει ο πυρετός και συνεχίστε να θηλάζετε ακόμα κι αν πονάτε. Η μόνη πραγματική θεραπεία της απόφραξης των αδένων είναι το ίδιο το μωρό. Μόλις νιώσετε κάποια ευαισθησία, δοκιμάστε κάποιο από τα εξής:
• Συνεχίστε να θηλάζετε, κατά προτίμηση κάθε δύο ώρες. Ίσως χρειαστεί να ξυπνήσετε το μωρό σας για να σας βοηθήσει να αδειάσει ο μαστός που πονάει. Αυτή είναι η καλύτερη θεραπεία αυτήν τη στιγμή.
• Θηλάστε από τον μαστό που παρουσιάζει την ευαισθησία όσο πιο πολύ μπορείτε. (Για μια-δυο μέρες, καλό θα ήταν να ξεκινάτε με τον συγκεκριμένο μαστό σε κάθε τάισμα.) Αν το μωρό δυσκολεύεται να πιάσει τη θηλή, αρχίστε να μαλάζετε λίγο το στήθος σας με το χέρι έτσι ώστε η άλως να μαλακώσει και να είναι πιο εύκολο να την πιάσει το μωρό.
• Βεβαιωθείτε ότι τίποτα δεν πιέζει τον μαστό σας. Να φοράτε έναν χαλαρό στηθόδεσμο που δεν θα αφήνει σημάδια στο δέρμα σας.
• Η ζέστη βοηθά. Βάλτε μια θερμοφόρα στην περιοχή που παρουσιάζει την ευαισθησία (χωρίς να την πιέζετε). Μπορεί να δείτε ότι σας ανακουφίζει όταν είστε στο ντους και ρίχνετε ζεστό νερό απαλά τον μαστό που παρουσιάζει την ευαισθησία.
• Πιέστε τον μαστό όταν το μωρό θηλάζει. Βάλτε το χέρι σας γύρω από τον φραγμένο πόρο και πιέστε σταθερά. Πιέστε απαλά την περιοχή με κυκλικές κινήσεις προς τη θηλή σας την ώρα του θηλασμού. Οι κινήσεις σας θα πρέπει να είναι απαλές.
• Αλλάξτε τη θέση του μωρού σας στον μαστό έτσι ώστε το πηγούνι του να είναι στραμμένο προς την περιοχή που παρουσιάζει το πρόβλημα. Δοκιμάστε να θηλάσετε ξαπλωμένη ή σε πλευρική στάση.
• Να κοιμάστε αρκετά, να είστε ζεστή (ειδικά το στήθος σας), να πίνετε πολλά υγρά και να είστε ήρεμη και ξεκούραστη. Στο κάτω-κάτω, εσείς παρέχετε την τροφή και αρρωστήσατε!
• Αν το μωρό δεν θηλάζει αρκετά, βγάλτε γάλα από τον μαστό με μαλάξεις ή χρησιμοποιήστε μια αντλία θηλασμού μέχρι να νιώσετε ότι το στήθος σας είναι και πάλι μαλακό. Μην αντλήσετε πολύ γάλα. Η άντληση ενδέχεται να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος.
Χρειάζεται υπομονή για να θεραπευτούν οι φραγμένοι αδένες. Μέσα σε 12 ώρες θα πρέπει να αισθάνεστε καλύτερα και πολύ σύντομα θα είστε εντελώς καλά. Ο πυρετός θα υποχωρήσει σύντομα και το στήθος σας θα είναι σταδιακά λιγότερο κόκκινο και ερεθισμένο. Συνεχίστε να ακολουθείτε τις παραπάνω οδηγίες μέχρι να νιώσετε εντελώς καλά. Μπορεί να χρειαστούν λίγες μέρες για αυτό. Το πιο σημαντικό είναι να συνεχιστεί η βελτίωση.
Αν ο φραγμένος αδένας επιμένει για περισσότερες από 48 ώρες, θα βοηθούσε πολύ ένας θεραπευτικός υπέρηχος. Συμβουλευτείτε έναν φυσικοθεραπευτή ή επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας.

Μαστίτιδα
Αν δεν ανοίξουν οι αδένες, αν οι θηλές σας είναι σκασμένες και ο πυρετός σας διαρκεί περισσότερες από 12 ώρες, ίσως να έχετε πάθει μαστίτιδα. Επικοινωνήστε άμεσα με τον μαιευτήρα ή με έναν σύμβουλο θηλασμού για βοήθεια και συμβουλές. Μερικές φορές είναι απαραίτητη η λήψη αντιβιοτικών για να υποχωρήσει η λοίμωξη. Δεν υπάρχει όμως λόγος να σταματήσετε τον θηλασμό.
Είχατε απόφραξη των γαλακτοφόρων αδένων; Διηγηθείτε μας τις εμπειρίες σας.
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το θηλασμό, μπορείτε να απευθυνθείτε σε πολλούς φορείς για βοήθεια. Ο μαιευτήρας σας θα μπορεί να σας βοηθήσει με τυχόν προβλήματα θηλασμού που αντιμετωπίζετε στην πρώτη σας προσπάθεια. Αν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια, τηλεφωνήστε στο Σύλλογο Μαιών στο 210 6465691, www.semma.gr. Ο Σύνδεσμος Θηλασμού (La Leche League) παρέχει υποστήριξη για τον θηλασμό – 210 6003249.

Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...