Τάισμα με μπιμπερό - Μωρό - Your stage - Libero
close

Τάισμα με μπιμπερό

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο για τα μωρά γι' αυτό και συνιστάται αποκλειστικά θηλασμός για το μωρό μέχρι την ηλικία των έξι μηνών. Αν όμως ο θηλασμός είναι κάτι που δεν μπορείτε να ακολουθήσετε και αισθάνεστε την ανάγκη να ταΐσετε με μπιμπερό ή να δώσετε συμπλήρωμα με βρεφικό γάλα σε σκόνη, δείτε μερικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε.

Το βρεφικό γάλα είναι κατάλληλο για μωρά έως 12 μηνών τα οποία δεν θηλάζουν. Η επαγγελματίες της υγείας συνιστούν στις μητέρες να προσπαθήσουν να συνεχίσουν να θηλάζουν, ακόμα κι όταν χρησιμοποιούν βρεφικό γάλα.
Το βρεφικό γάλα παράγεται από αγελαδινό γάλα αλλά η γενική του σύσταση έχει τροποποιηθεί.
Συμβουλευθείτε τον παιδίατρο σχετικά με το ποιο βρεφικό γάλα είναι το καλύτερο για το μωρό σας. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε βρεφικό γάλα από σόγια, συμβουλευτείτε πρώτα κάποιον ειδικό.
Άλλα υγρά εκτός του βρεφικού και του μητρικού γάλακτος μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του μωρού σας.
Τα μωρά που είναι μεγαλύτερα από επτά μηνών μπορούν να πιουν νερό.

Προετοιμασία του βρεφικού γάλακτος

Το βρεφικό γάλα είναι σε μορφή σκόνης και το αναμιγνύετε με βραστό νερό που το έχετε αφήσει να κρυώσει. Να πλένετε πάντα τα χέρια σας όταν πρόκειται να ετοιμάσετε το γεύμα με το μπιμπερό. Πρέπει να πλένετε και να αποστειρώνετε όλα τα εξαρτήματα του ταΐσματος μέχρι το μωρό να συμπληρώσει τον 3ο μήνα τουλάχιστον. Το ίδιο ισχύει και για ό,τι χρησιμοποιείτε για το μητρικό γάλα. Όταν το μωρό μεγαλώσει, το σχολαστικό πλύσιμο και ξέπλυμα αρκούν. (Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποστείρωση, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό).
Είναι καλύτερο να ετοιμάζετε το γάλα την ώρα που είναι να ταΐσετε για να είναι φρέσκο. Όταν ετοιμάζετε το βρεφικό γάλα, να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Να χρησιμοποιείτε μόνο κοφτές μεζούρες και την ακριβή ποσότητα νερού. Μην προσθέτετε ποτέ περισσότερη σκόνη ή λιγότερο νερό από αυτό που αναφέρουν οι οδηγίες γιατί αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία του παιδιού σας. Επίσης, δεν θα πρέπει ποτέ να προσθέτετε τίποτα άλλο στο βρεφικό γάλα.

Πώς να ζεστάνετε το βρεφικό γάλα
Το βρεφικό γάλα θα πρέπει να ζεσταίνεται σταδιακά τοποθετώντας το μπιμπερό σε ένα δοχείο με καυτό νερό. Καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε το γάλα καθώς μπορεί να ζεσταθεί πολύ ή να ζεσταθεί ανομοιόμορφα. Αν ζεστάνετε το βρεφικό γάλα στον φούρνο μικροκυμάτων, ανακινήστε το και αφήστε το να σταθεί για 2-3 λεπτά. Ανακινήστε ξανά πριν ελέγξετε αν είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία για το μωρό.
Πριν ταΐσετε το μωρό, θα πρέπει να ελέγχετε πάντα τη θερμοκρασία του γάλακτος στάζοντας μερικές σταγόνες στην εσωτερική πλευρά του καρπού σας. Θα πρέπει να το νιώθετε χλιαρό.

Πώς να φυλάσσετε το βρεφικό γάλα
Συνιστάται να προετοιμάζετε μόνο ένα γεύμα κάθε φορά έτσι ώστε να αποφύγετε την ανάπτυξη βακτηρίων. Όταν το γάλα διατηρείται ζεστό για αρκετό χρονικό διάστημα, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται δραματικά θέτοντας το παιδί σας σε κίνδυνο. Γι' αυτό, είναι σημαντικό να φυλάσσετε σωστά το γάλα που έχετε ήδη ετοιμάσει. (Να συμβουλεύεστε πάντοτε τις οδηγίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας εάν πρόκειται για φόρμουλα γάλατος) It can be stored at room temperature for no more than two hours and in the fridge for no more than four hours. Ποτέ μην ξαναζεσταίνετε το βρεφικό γάλα. Πετάξτε το όταν το μωρό δεν θέλει άλλο.

Αν είστε εκτός σπιτιού, θα πρέπει να έχετε μαζί σας ένα καθαρό, αποστειρωμένο μπιμπερό με βραστό νερό που έχει κρυώσει και απλώς να προσθέσετε τη σκόνη όταν θα είναι η ώρα να φάει το μωρό. Αν είναι απαραίτητο να έχετε ετοιμάσει το γάλα από πριν, διατηρήστε το κρύο σε ένα κατάλληλο σκεύος ή σε ισοθερμική τσάντα και χρησιμοποιήστε το εντός δύο ωρών. (Να συμβουλεύεστε πάντοτε τις οδηγίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας εάν πρόκειται για φόρμουλα γάλατος) Ποτέ μην αφήνετε το μωρό σας να πίνει μόνο του γάλα στο κάθισμα του αυτοκινήτου, υπάρχει κίνδυνος πνιγμού. Σταματήστε να το ταΐζετε.

Πόσο γάλα να του δώσω
Οι ανάγκες του μωρού σας εξαρτώνται από το βάρος του, την ηλικία, την ώρα της ημέρας, το επίπεδο δραστηριότητας, την υγεία του και τον ρυθμό ανάπτυξής του. Στη συσκευασία αναγράφονται γενικές οδηγίες. Τα μωρά τρώνε συνήθως όταν το ζητήσουν, οπότε μάθετε τις αντιδράσεις του μωρού σας όταν πεινάει.
Τα περισσότερα νεογέννητα που πίνουν βρεφικό γάλα χρειάζονται περίπου έξι έως οκτώ γεύματα το 24ωρο για τις πρώτες εβδομάδες. Μερικά σταματούν να τρώνε τη νύχτα μετά από έξι εβδομάδες περίπου.
Αυξάνετε σταδιακά την ποσότητα των γευμάτων μέσα στη μέρα. Περίπου στους δύο μήνες, ενδέχεται να μεσολαβούν 3-4 ώρες μεταξύ των γευμάτων.
Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το παιδί πίνει αρκετό γάλα:
• είναι χαρούμενο και ήρεμο για δυο ώρες μετά από ένα γεύμα
• το βάρος του αυξάνεται με σταθερό ρυθμό
• έξι έως οκτώ φορές τη μέρα η πάνα του είναι πολύ βρεγμένη
Όταν ο καιρός είναι ζεστός ή το μωρό είναι αδιάθετο ίσως να χρειαστεί επιπλέον γεύματα.
Το μητρικό ή το βρεφικό γάλα θα πρέπει να είναι το κύριο υγρό που καταναλώνουν τα μωρά μέχρι την ηλικία του ενός έτους. (Δεν είναι απαραίτητο να αλλάξετε το βρεφικό γάλα στους 6 μήνες όπου είναι συνήθως η στιγμή που το μωρό αρχίζει να τρώει στερεές τροφές).
Το συμπυκνωμένο γάλα και το γάλα εβαπορέ δεν είναι κατάλληλα για μωρά. Αν το μωρό πεινάει και ζητάει να φάει περισσότερο, δώστε του περισσότερο γάλα σε κάθε γεύμα ή προσθέστε ένα επιπλέον γεύμα. Μην αλλάζετε τη δοσολογία.
Μετά τους 7-8 μήνες το μωρό σας μπορεί να λαμβάνει μικρές ποσότητες αγελαδινού γάλακτος μέσω των τροφών ή με μορφή γιαουρτιού, κρέμας ή τυριού.
Μετά τους 12 μήνες, το γάλα των νηπίων μπορεί να είναι το πλήρες, ομογενοποιημένο αγελαδινό γάλα (φρέσκο γάλα).

Στάσεις για τάισμα με μπιμπερό
Είναι σημαντικό να κρατάτε το μωρό κοντά σας όταν το ταΐζετε με το μπιμπερό έτσι ώστε να αισθάνεται ασφάλεια και στοργή όσο τρώει. Αν κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας το προστατεύετε από πνιγμό και εξασφαλίζετε ότι το μπιμπερό είναι στη σωστή γωνία έτσι ώστε να προλάβετε τυχόν ωτίτιδες. Μην αφήνετε το μωρό σας να ξαπλώνει με το μπιμπερό. Αν τα μωρά αποκοιμηθούν έχοντας γάλα στο στόμα τους, μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα δόντια τους.

Αν χρειάζεστε συμβουλές και υποστήριξη σχετικά με τον θηλασμό ή το τάισμα με το μπιμπερό μπορείτε να απευθυνθείτε στους εξής:
• Στον οικογενειακό σας γιατρό ή νοσοκόμα
• Στο Σύλλογο Μαιών (210 6465691)
• Στη μαία σας ή σε έναν σύμβουλο θηλασμού
• Στον Σύνδεσμο Θηλασμού (La Leche League) (παρέχει συμβουλές και υποστήριξη μόνο για τον θηλασμό - 210 6003249)
• Σε διαιτολόγο
• Σε κάποιο κέντρο πληροφόρησης γονέων.

The Ministry of Health has a very informative ‘Feeding Your Baby Infant Formula’ brochure available on-line from www.healthed.govt.nz

Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...