Η επιλόχεια μελαγχολία - Μωρό - Your stage - Libero
close

Η επιλόχεια μελαγχολία

Περίπου 72 ώρες μετά τον τοκετό, θα βιώσετε την "επιλόχεια μελαγχολία", θα αντιμετωπίσετε συναισθήματα θλίψης και θα κλάψετε πολύ. Όλα αυτά οφείλονται στην μεταβολή του επιπέδου των ορμονών.

Μπορεί να σας φαίνεται παράλογο, αλλά ως νέα μητέρα, θα κλαίτε, ανησυχώντας ότι κάποια μέρα, κάποιος μπορεί να φερθεί με σκληρότητα στο μικρό μωρό που κρατάτε στα χέρια σας. Ωστόσο, είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε έτσι. Περίπου 72 ώρες μετά τον τοκετό, θα βιώσετε την "επιλόχεια μελαγχολία". Θα θέλετε να κλάψετε και θα είστε γεμάτη θλίψη η οποία συχνά θα ενισχύεται από άγχος και σκέψεις γύρω από το μικρό πλασματάκι που στηρίζεται σε εσάς.

Μελαγχολία και δάκρυα
Πρόκειται απλώς για αλλαγές στις ορμόνες σας οι οποίες προκαλούν αυτές τις συναισθηματικές εκρήξεις. Κάποιες ορμόνες οι οποίες ήταν σημαντικές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν πλέον δευτερεύοντα ρόλο ενώ αντίθετα, τώρα αυξάνονται τα επίπεδα άλλων οι οποίες είναι απαραίτητες για τον θηλασμό. Οι σύντροφοι θα πρέπει να στηρίζουν συναισθηματικά τη νέα μητέρα. Θα χρειαστούν λίγες μέρες αλλά θα περάσει.

Ένα μέρος αυτής της πρωτοεμφανιζόμενης ευαισθησίας θα παραμείνει και στους δυο σας. Όταν γίνεστε γονείς αλλάζετε συναισθηματικά αλλά η επιλόχεια μελαγχολία θα περάσει μετά από λίγες ημέρες. Αν η μελαγχολία δεν υποχωρήσει και συνεχίσετε να αισθάνεστε κακοδιάθετη ή, γενικά, θλιμμένη, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τη μαία σας. Ενδέχεται να πρόκειται για Επιλόχεια Κατάθλιψη η οποία επηρεάζει το 10%-15% των γυναικών που βρίσκονται σε λοχεία.

Επιλόχεια κατάθλιψη
Σε αυτήν την περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιον ψυχολόγο. Μιλώντας με κάποιον ειδικό, θα απαλλαγείτε από σκέψεις που σας εμποδίζουν να είστε χαρούμενη και σίγουρη για τη σχέση σας με το μωρό σας.

Διαβάστε περισσότερα για την Επιλόχεια κατάθλιψη εδώ.

Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...