Μικρές δοκιμές φαγητού - Μωρό - Your stage - Libero
close

Μικρές δοκιμές φαγητού

Αν έχεις περάσει τους τελευταίους έξι μήνες της ζωής σου πίνοντας μόνο γάλα, λογικό είναι να χρειαστείς λίγο χρόνο μέχρι να μάθεις να μασάς και να εκτιμάς νέες γεύσεις. Για αυτόν το λόγο, ξεκινάμε με μικρές δοκιμές φαγητού.

Το Υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στις μητέρες να δίνουν αποκλειστικά μητρικό γάλα στα μωρά τους για περίπου έξι μήνες. Μετά τους έξι μήνες, μπορείτε να δίνετε στο παιδί σας να δοκιμάσει μικρές ποσότητες από άλλες τροφές, μαζί με το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα γάλακτος. Έτσι, το παιδί σας έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει "κανονικό" φαγητό, ενώ το μητρικό γάλα εξακολουθεί να του παρέχει τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται και να το προστατεύει από αλλεργίες.

Ξεκινήστε με άνοστες τροφές
Αυτές οι μικρές δοκιμές φαγητού επιτρέπουν στο μωρό σας να συνηθίσει διαφορετικές γεύσεις και υφές στην τροφή του. Η κατάποση τροφών που δεν είναι υγρές, απαιτεί μια διαφορετική τεχνική φαγητού από αυτήν που έχει συνηθίσει. Για αυτόν το λόγο, οι πρώτες στερεές τροφές του μωρού σας πρέπει να έχουν ήπια γεύση και να είναι μαλακές και εύκολες στην κατάποση.

Ξεκινήστε δίνοντας στο μωρό σας ειδικές τροφές, όπως εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά ή ρύζι, αλεσμένα φρούτα χωρίς φλούδα, σπόρια ή κουκούτσια (αν χρειαστεί, βράστε τα για να μαλακώσουν), βρασμένη και αλεσμένη γλυκοπατάτα, πατάτα και κολοκύθα. Μπορείτε επίσης να του δώσετε έτοιμη τροφή για μωρά, κατάλληλη για την ηλικία του μωρού σας.

Θηλάστε ή ταΐστε πρώτα το μωρό σας (μέχρι την ηλικία των 8–9 μηνών) και δώστε του τη στερεή τροφή ως "συμπλήρωμα". Δοκιμάστε αρχικά ½–2 κουταλιές του γλυκού και αυξήστε σταδιακά την ποσότητα μέχρι το μωρό σας να μπορεί να καταναλώνει 3-4 κουταλιές του γλυκού με κάθε γεύμα.
Για να αλέσετε την τροφή του μωρού, χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ ή πιέστε την τροφή μέσα από ένα σουρωτήρι, χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κουτάλι. Μπορείτε να προσθέσετε μητρικό γάλα ή φόρμουλα γάλακτος για να κάνετε την τροφή αρκετά υγρή ώστε μπορεί να την καταπιεί το μωρό σας. Μπορείτε να παγώσετε σαν παγάκια τις τροφές που μαγειρεύετε στο σπίτι και να τις χρησιμοποιήσετε μέσα στις επόμενες 3-4 εβδομάδες.

Αν το παιδί σας αρνηθεί να φάει στερεή τροφή
Η πρώτη δοκιμή πραγματικής τροφής - ακόμα και μια μικρή κουταλιά - μπορεί να μην ενθουσιάσει το μωρό σας. Το πιο πιθανό είναι να συμβεί το αντίθετο. Ετοιμάστε την κάμερά σας. Το μωρό σας είναι πολύ πιθανό να κάνει μερικές από τις πιο αστείες γκριμάτσες που έχετε δει στη ζωή σας. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Η μοναδική τροφή που έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα το μωρό σας είναι ένα υγρό με αμυδρά γλυκιά γεύση.
Αν οι πρώτες δοκιμές στερεής τροφής δεν στέφθηκαν με επιτυχία ή αν έχετε δοκιμάσει πολλές διαφορετικές γεύσεις χωρίς κάποια θετική αντίδραση, δοκιμάστε τα εξής:
1. Προχωρήστε απευθείας στα φρούτα ή στο αλεσμένο κρέας και ψάρι. Αργά ή γρήγορα, θα βρείτε κάτι που θα αρέσει στο μωρό σας.
2. Ενδεχομένως να είναι καλύτερα αν τη νέα τροφή την προσφέρει ο πατέρας ή κάποιο άτομο που δεν έχει συσχετιστεί στο μυαλό του μωρού με το θηλασμό.
Αν όλα αυτά αποτύχουν και το μωρό σας εξακολουθεί να κρατά πεισματικά το στόμα του κλειστό κάθε φορά που το πλησιάζετε με το κουτάλι, σταματήστε για λίγο την προσπάθεια. Δοκιμάστε ξανά αργότερα. Δεν υπάρχει βιασύνη.

Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...