Ο ύπνος για τα νεογέννητα - Μωρό - Your stage - Libero
close

Ο ύπνος για τα νεογέννητα

Για τους επόμενους δύο μήνες, το νεογέννητό σας θα τρώει και θα κοιμάται ξανά και ξανά. Οι διαδικασίες προετοιμασίας για τον ύπνο θα σας βοηθήσουν, ακόμα και σε αυτό το πρώιμο στάδιο.

Στην αρχή, είναι αδύνατο να εφαρμοστεί οποιουδήποτε είδους ρουτίνα. Σε αυτήν την περίοδο της ζωής του, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να γνωριστείτε με το μωρό σας. Επίσης, το μωρό πρέπει να συνηθίσει στη ζωή εκτός της μήτρας (για παράδειγμα, πρέπει να ζητήσεις τώρα το φαγητό σου και υπάρχουν αυτά τα περίεργα φαινόμενα που λέγονται μέρα και νύχτα – τι περίεργο!).

Τα νεογέννητα κοιμούνται έως και 16 ώρες
Οι συνήθειες ύπνου των νεογέννητων διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό. Ορισμένα κοιμούνται πολύ, άλλα όχι τόσο - ίσως, μάλιστα, να σας φαίνεται ότι κοιμούνται πολύ λίγο. Τα νεογέννητα κοιμούνται κατά μέσο όρο 16 ώρες το 24ωρο. Δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ μέρας και νύχτας. Προς το παρόν, το φαγητό και ο ύπνος είναι δυο πράγματα που συνδέονται μεταξύ τους. Το μωρό ξυπνάει όταν πεινάει, τρώει και μετά κοιμάται πάλι.

Ο ύπνος του μωρού περνά από πολλές διαφορετικές φάσεις. Για αυτόν το λόγο, μερικές φορές κοιμούνται πολύ ήσυχα και άλλες φορές δείχνουν ανήσυχα.

Οι φάσεις του ύπνου των νεογέννητων
Τα νεογέννητα που κοιμούνται περνούν περίπου τη μισή διάρκεια του ύπνου τους στην ενεργή, ελαφρώς ονειρώδη κατάσταση που ονομάζεται REM (Rapid Eye Movement - Γρήγορη Κίνηση των Ματιών). Το μωρό σας αναπνέει λίγο άτακτα, κινείται, κάνει μορφασμούς, και μπορεί να κλαψουρίσει ή να κλάψει στον ύπνο του.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το μωρό μπορεί να ξυπνήσει για λίγο, αν και ίσως να μην το καταλάβετε. Είναι πολύ εύκολο να διακόψετε τον ύπνο του πλησιάζοντάς το όταν νομίζετε ότι είναι ξύπνιο. Αν δεν είστε βέβαιοι, μην το πλησιάσετε αμέσως και περιμένετε να δείτε αν θα κοιμηθεί και πάλι από μόνο του.

Όταν το μωρό σας βρίσκεται στη φάση του βαθέως ύπνου, είναι εντελώς ήσυχο και δεν ξυπνάει εύκολα.

Το κλάμα ως ένδειξη κούρασης

Η κούραση είναι μια αρκετά συνηθισμένη αιτία για το κλάμα του μωρού. Τα νεογέννητα χρειάζονται πολύ ύπνο και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να προσπαθούν να περιορίζουν την ενασχόληση με το μωρό τους (τάισμα, αλλαγή πάνας, παιχνίδι και σωματική επαφή) στη μία ώρα τη φορά. Η μεγάλη συχνότητα επισκέψεων ενδέχεται να ενθουσιάσει υπερβολικά το μωρό σας - προσπαθήστε να μην επισκέπτονται το μωρό σας πολλά άτομα ταυτόχρονα, ούτε και υπερβολικά συχνά.

Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε τα σημάδια κούρασης του μωρού σας και να το βάζετε για ύπνο το συντομότερο δυνατόν μετά την εμφάνισή τους. Τα σημάδια κούρασης περιλαμβάνουν:
• Γκρίνια
• Σφιγμένες γροθιές
• Απότομες κινήσεις
• Μορφασμούς
• Χασμουρητό
• Απλανές βλέμμα

Στο τοπικό σας κέντρο μητρότητας ενδεχομένως να έχουν κάποιο βίντεο που θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα σημάδια.

Έστω και από αυτό το πρώιμο στάδιο, είναι καλό να καθιερώνετε κάποιες διαδικασίες ρουτίνας πριν από τον ύπνο. Τα μωρά λατρεύουν τη ρουτίνα - τα βοηθά να καταλάβουν τι συμβαίνει και τα καθησυχάζει. Περισσότερες συμβουλές μπορείτε να βρείτε εδώ.

Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...