Το φαγητό δεν είναι εύκολη υπόθεση - Μωρό - Your stage - Libero
close

Το φαγητό δεν είναι εύκολη υπόθεση

Τι μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί σας τρώει μόνο ένα πράγμα ή όταν δεν τρώει τίποτα; Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Αν το παιδί σας είναι δύσκολο στο φαγητό ή αν απλά αρνείται να φάει, μην το κάνετε μεγάλο ζήτημα.

Δύο είναι τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους νέους γονείς: το φαγητό και ο ύπνος. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή πρόκειται για δύο βασικές ανάγκες. Όσον αφορά το φαγητό, η πιο δύσκολη περίπτωση είναι όταν το μωρό απλά αρνείται να φάει. Μια πιθανή αιτία είναι ότι δεν είναι ακόμα έτοιμο για στερεή τροφή. Περιμένετε μερικές μέρες, ίσως και μια ή δυο εβδομάδες και δοκιμάστε ξανά. Μην ξεχνάτε, η καλύτερη στιγμή για να του δώσετε στερεή τροφή είναι όταν το μωρό σας είναι χαρούμενο. Με αυτόν τον τρόπο, τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα και για τους δυο σας.

Δεν έχει όρεξη
Οι ορέξεις των παιδιών παρουσιάζουν τεράστιες διακυμάνσεις. Δεν υπάρχει για αυτά ιδανική μερίδα φαγητού. Αντί να εστιάζετε σε κάθε γεύμα, προσέξτε τη γενική όρεξη του παιδιού σας. Είναι πολύ πιθανό ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού. Το πιο σημαντικό είναι να τους σερβίρετε ισορροπημένα γεύματα με ικανοποιητική ποικιλία. Αν το παιδί σας μεγαλώνει και δείχνει ότι είναι ευτυχισμένο, όλα πάνε μια χαρά.

Θέλει να τρώει μόνο ένα πράγμα

Μερικές φορές τα παιδιά ενθουσιάζονται με μια τροφή και αρνούνται να φάνε οτιδήποτε άλλο. Θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε τροφή: πατάτες, αρακάς, αγγούρι - ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Μην ανησυχείτε, αυτές οι φάσεις συνήθως είναι παροδικές. Συνεχίστε να ακολουθείτε το πρόγραμμά σας και προσφέρετέ του ποικιλία στα γεύματα. Σύντομα, το παιδί σας θα ανακαλύψει και άλλες αγαπημένες τροφές.

Απλά αρνείται να φάει
Η περιοδική άρνηση του φαγητού δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για τα παιδιά. Μην το κάνετε μεγάλο ζήτημα. Βέβαια, αυτό είναι πιο εύκολο στη θεωρία, παρά στην πράξη, καθώς αυτή η στάση του παιδιού είναι πολύ εκνευριστική και κουραστική – όλοι μας ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι το φαγητό, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Είναι εύκολο να μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε κόλπα όπως παιχνίδια, δώρα και απειλές για να κάνετε το παιδί σας να καταπιεί μια ή δυο μπουκιές. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πολύ εύκολο να χάσετε τον έλεγχο και να μετατρέψετε κάθε γεύμα σε ένα... τσίρκο που θα εξαντλήσει τη δύναμη και την ενέργειά σας.

Μην μετατρέπετε τα γεύματα σε μάχες
Λίγες χρήσιμες συμβουλές: καθίστε μαζί του στο τραπέζι και βάλτε μικρές ποσότητες φαγητού στο πιάτο του παιδιού σας. Μην κουράσετε τον εαυτό σας με παρακάλια. Τα γεύματα δεν πρέπει να γίνονται μια μάχη επιβολής. Τις πιο πολλές φορές, μια ψύχραιμη στάση έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Θυμηθείτε – η πείνα είναι σύμμαχός σας.

Όταν το παιδί σας πεινάσει, ζεστάνετε το φαγητό και σερβίρετέ το. Μην το "δωροδοκείτε" με λιχουδιές, όπως μπισκότα και σάντουιτς.

Ποτέ μη εξαναγκάζετε ένα παιδί να φάει

Εάν το παιδί σας αρνείται να φάει και δεν δείχνει να πεινάει την ώρα του φαγητού, δοκιμάστε να του σερβίρετε πιο συχνά, μικρότερα γεύματα. Είναι πιθανό η όρεξη του παιδιού να μην συμβαδίζει με τις ώρες φαγητού της οικογένειας.

Το παιδί σας έχει τις δικές του προτιμήσεις – ακριβώς όπως κι εσείς
Μερικές τροφές, ενδέχεται απλά να μην αρέσουν στο παιδί σας. Σκεφτείτε τις δικές σας προτιμήσεις στο φαγητό. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν τρώτε τα πάντα, ενώ μάθατε να εκτιμάτε ορισμένες τροφές καθώς μεγαλώνατε. Το παιδί σας θα περάσει από την ίδια ακριβώς διαδικασία.

Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε τη μαία σας. The Ministry of Health has a useful book, ‘Eating for Babies and Toddlers’, available online or in print free from www.healthed.govt.nz

Σας έτυχε ποτέ να αρνηθεί το παιδί σας την τροφή; Τι κάνατε; Διηγηθείτε μας τις εμπειρίες σας.

Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...