Το σώμα σας μετά τον τοκετό - Μωρό - Your stage - Libero
close

Το σώμα σας μετά τον τοκετό

Μεταγεννετικοί πόνοι, αιμορραγία και δυσκοιλιότητα. Αυτά που ακολουθούν τον τοκετό είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστα. Δείτε μερικά στοιχεία που αφορούν το σώμα σας μετά τον τοκετό.

Για να αποκατασταθεί η μήτρα και το υπογάστριο και για να επανέλθει η μήτρα στο κανονικό της μέγεθος, θα πρέπει να περάσουν περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες. Η μήτρα αρχίζει να συσπάται αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού. Θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για να επανέλθει σταδιακά στο κανονικό της μέγεθος, από το μέγεθος ενός καρπουζιού, στο μέγεθος ενός μικρού αχλαδιού. Ο θηλασμός βοηθά να συσπάται η μήτρα.

Μεταγεννητικοί πόνοι
Οι μεταγεννητικοί πόνοι είναι συχνά πιο έντονοι στις γυναίκες που έχουν κάνει ήδη παιδιά παρά σε εκείνες που γίνονται πρώτη φορά μητέρες. Αν θέλετε, μπορείτε να ζητήσετε από τη μαία να σας χορηγήσει ένα παυσίπονο αλλά και μια θερμοφόρα ή ένα μπουκάλι ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει. Ορισμένες μαίες μπορούν να σας κάνουν βελονισμό για να σας ανακουφίσουν.

Λοχεία
Το τραύμα στα τοιχώματα της μήτρας όπου ήταν προσκολλημένος ο πλακούντας θα εκρύει ένα υγρό γνωστό ως λόχεια για ένα διάστημα τριών έως τεσσάρων εβδομάδων. Την πρώτη ημέρα και για διάστημα μίας εβδομάδας μετά τον τοκετό, τα λόχεια εμφανίζονται ανάμεικτα με αίμα, αλλά αργότερα εμφανίζονται σαν καφετιές εκκρίσεις. Να θυμάστε ότι εάν κουράζεστε, η ποσότητα των εκκρίσεων θα αυξηθεί, επομένως μη σηκώνετε βάρη αυτό το διάστημα! Για όσο διάστημα εκκρίνονται τα λόχεια, είστε ιδιαίτερα ευαίσθητη σε μολύνσεις, επομένως καλό θα ήταν να κάνετε μόνο ντους και να μην κολυμπάτε στη θάλασσα.

Ράμματα
Εάν έχετε ράμματα, είναι λογικό να πονάτε στο κάτω μέρος της κοιλιάς για λίγες μέρες. Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους – Kegels - μειώνουν το πρήξιμο και αυξάνουν τη ροή του αίματος, συμβάλλοντας, έτσι, στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Κάντε τις ασκήσεις σας λοιπόν! Ο πόνος και η δυσφορία καταπραΰνονται εάν βάλετε στην πληγή τρίμματα πάγου τυλιγμένα σε μια μικρή πετσέτα. Να κάθεστε πάντα σε μαλακό μαξιλάρι.

Επίσκεψη στην τουαλέτα
Μετά τον τοκετό, είναι πιθανόν να δυσκολεύεστε πολύ όταν πηγαίνετε τουαλέτα, ειδικά τις πρώτες φορές. Όταν ασκείτε πίεση, νιώθετε "σαν να σας φεύγουν όλα". Προσπαθήστε "να τα κρατήσετε στη θέση τους" πιέζοντας το τραύμα με μια σερβιέτα. Επίσης, κάτι που θα σας ανακούφιζε θα ήταν να ρίχνετε νερό στα γεννητικά σας όργανα κατά την ούρηση.

Είναι πολύ σημαντικό να επαναφέρετε τις συνήθειες ούρησης και κένωσης μετά τον τοκετό. Επομένως, όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, καλό θα ήταν να προσέχει το μωρό σας κάποιος έτσι ώστε να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας και να μη σας πιάνει άγχος.

Κάποιες στιγμές, ίσως να αισθάνεστε ότι το σώμα σας δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο αλλά, με τον καιρό, θα είναι. Λίγη γυμναστική και αρκετές ασκήσεις Kegels και θα νιώσετε ανανεωμένη!
Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...