Όταν το μητρικό γάλα αρχίζει να ρέει - Μωρό - Your stage - Libero
close

Όταν το μητρικό γάλα αρχίζει να ρέει

Μπορεί οι ορμόνες να έχουν τον πρώτο λόγο αλλά το μωρό είναι εκείνο που κάνει να ξεκινήσει η ροή του γάλακτος. Επίσης, το μωρό σας είναι εκείνο που καθορίζει την ποσότητα του γάλακτος που παράγετε. Γι´αυτό, για να ξεκινήσετε τον θηλασμό ή για να αυξηθεί η ποσότητα του γάλακτος, βάλτε το μωρό στο στήθος σας.

Το ένστικτο θηλασμού του μωρού σας, η ανάγκη του να ακουμπά στο στήθος σας, είναι πολύ αναπτυγμένο κατά τις πρώτες ημέρες, ειδικά τη δεύτερη και την τρίτη ημέρα μετά τη γέννηση, όταν πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια για να αρχίσουν να τρέφονται. Μπορεί να μην πιστεύετε ότι αυτό είναι το στήθος σας τώρα που αρχίζει η ροή του γάλακτος. Οι μαστοί δείχνουν πολύ διαφορετικοί και πολύ μεγαλύτεροι! Είναι σφιχτά, ευαίσθητα και γεμάτα γάλα.

Καθώς αρχίζει ο θηλασμός
Το μωρό θα το ρυθμίσει αυτό σύντομα. Η παραγωγή του γάλακτος προσαρμόζεται στις ανάγκες του μωρού σας, είναι μια έξυπνα ρυθμισμένη διαδικασία. Αν το μωρό σας θηλάζει πολύ, το γάλα θα αυξάνεται. Αν θηλάζει λιγότερο, η παροχή μειώνεται. Θα χρειαστούν λίγες ημέρες για να ρυθμιστεί σωστά η ποσότητα αλλά θα γίνει.

Το αντανακλαστικό καθόδου του γάλακτος
Όταν το μωρό θηλάζει, ο εγκέφαλός σας λαμβάνει ερεθίσματα προκαλώντας έτσι την απελευθέρωση δύο ορμονών οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τον θηλασμό. Μία από αυτές τις ορμόνες είναι η προλακτίνη, η οποία βοηθά στην παραγωγή γάλακτος. Όσο πιο πολύ θηλάζει το μωρό, τόσο περισσότερη προλακτίνη παράγετε και τόσο περισσότερο γάλα παράγεται. Και το αντίστροφο. Η άλλη ορμόνη είναι η ωκυτοκίνη, η οποία σχετίζεται με το νευροορμονικό αντανακλαστικό καθόδου του γάλακτος (το ερέθισμα που κάνει το γάλα να ρέει).

Η ροή του γάλακτος ξεκινάει λίγο μετά από τη στιγμή που το μωρό σας θα αρχίσει να θηλάζει. Ενδεχομένως να αισθάνεστε ένα γαργάλημα, ένα τσίμπημα στο στήθος σας όταν το μωρό αρχίζει να θηλάζει. Το γάλα μπορεί να αρχίσει να κυλάει ή να πετάγεται. Σε κάποιες γυναίκες δεν γίνεται αισθητό το αντανακλαστικό καθόδου του γάλακτος, ενώ σε άλλες ενεργοποιείται αμέσως μόλις ακούσουν το κλάμα του μωρού.

Το άγχος ενδέχεται να παρεμποδίζει το αντανακλαστικό καθόδου του γάλακτος

Η κάθοδος του γάλακτος μπορεί να είναι λιγότερο επαρκής αν είστε σε ένταση, νευρική ή αγχωμένη. Για αυτόν τον λόγο, χρειάζεστε ήσυχο, ήρεμο και χαλαρό περιβάλλον.

Αργότερα, όσο εξοικειώνεστε και νιώθετε πιο σίγουρη για τον θηλασμό, το γάλα θα ρέει πιο εύκολα. Για τις περισσότερες γυναίκες, ο θηλασμός γίνεται σταδιακά ένα αντανακλαστικό, κάτι το οποίο κάνουν χωρίς καν να χρειαστεί να το σκεφτούν. Γίνεται μια πρακτική και ευχάριστη συνήθεια. Με λίγη εξάσκηση, θα το πετύχετε πολύ σύντομα αυτό.

Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...