Μην αφήσετε την επιθετικότητα να γίνει συνήθεια - Μωρό - Your stage - Libero
close

Μην αφήσετε την επιθετικότητα να γίνει συνήθεια

Σε αυτήν την ηλικία, είναι αρκετά συνηθισμένο για τα παιδιά να επιτίθενται στους φίλους τους όταν δεν γίνεται το δικό τους. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι σωστό. Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να έχετε κάποιες στρατηγικές για να το εμποδίσετε να συμβεί ξανά.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά να δαγκώνουν, να τραβάνε τα μαλλιά και να χτυπούν άλλα παιδιά. Παρόλα αυτά, είναι δύσκολο για εσάς, ως γονέα. Είναι μια ανησυχητική τάση και πολλές φορές αισθάνεστε ότι σας εκθέτει.

Όμως τα μικρά παιδιά είναι πιθανό να προκαλούν πόνο χωρίς να το θέλουν - αυτό που θέλουν είναι να πάρουν ένα παιχνίδι ή να περάσει το δικό τους. Σε αυτήν την ηλικία, τα νήπια σκέφτονται εξαιρετικά εγωιστικά και δεν μπορούν να συλλάβουν σωστά τα συναισθήματα και τον πόνο των άλλων. Μερικές φορές, τα παιδιά επιτίθενται επειδή νιώθουν απογοήτευση, θυμό ή επειδή δεν μπορούν να εκφράσουν αυτό που νιώθουν με λέξεις.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθείτε να προβλέπετε τις εντάσεις και να τις εκτονώνετε από νωρίς:
• Να είστε κοντά στο παιδί σας όταν παίζει με άλλα και να αντιδράτε γρήγορα αν φαίνεται ότι θα επιτεθεί.
• Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τη σωστή συμπεριφορά. Όταν βλέπετε το παιδί σας να παίζει σωστά (ακόμα και μόνο του), δώστε του σημασία και επαινέστε το.
• Δώστε τους μερικές λέξεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν: “Μιχάλη, πες 'Γιάννη, τώρα είναι η σειρά μου'”. Μην ξεχάσετε να επαινέσετε το παιδί σας, επειδή είπε ευγενικά αυτό που θέλει.
• Να τους λέτε ξεκάθαρα πώς πρέπει να συμπεριφέρονται: “Λουκία, μη χτυπάς τον Πέτρο. Ζήτα του ευγενικά τα τουβλάκια”.
• Αν το παιδί σας επιτίθεται σε ένα άλλο, δείξτε του πώς να είναι τρυφερό (για παράδειγμα, δείξτε του πώς να χαϊδεύει τα μαλλιά του άλλου παιδιού αντί να τα τραβάει). Αφήστε το να δοκιμάσει τη νέα αυτή μορφή συμπεριφοράς για λίγα δευτερόλεπτα.

Έχετε άλλες προτάσεις; Μοιραστείτε τις εδώ!


Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...