Το νεογέννητο μωρό από το κεφάλι μέχρι τα ποδαράκια - Μωρό - Your stage - Libero
close

Το νεογέννητο μωρό από το κεφάλι μέχρι τα ποδαράκια

Κρατάτε στην αγκαλιά σας ένα μικρό, ευαίσθητο ανθρωπάκι με ζαρωμένο και κόκκινο δέρμα. Δείτε μερικά πράγματα που θα είναι χρήσιμο να γνωρίζετε:

Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν έχουν διαμορφωθεί και δεν λειτουργούν πλήρως σε ένα μικρό μωρό, όπως είναι το δέρμα και οι ορμόνες τους. Τα νεογέννητα, χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να προσαρμοστούν στη ζωή έξω από τη μήτρα.

Κρύα πόδια

Όταν κρατάτε το χεράκι ή το ποδαράκι του μωρού σας, βλέπετε πόσο κρύο είναι. Πολλά μωρά, έχουν κρύα, υποκύανα χέρια και πόδια τις πρώτες ημέρες. Αυτό οφείλεται στο ανώριμο κυκλοφορικό τους σύστημα και δεν σημαίνει ότι το μωρό σας κρυώνει.

Το χρώμα και η όψη του δέρματος του μωρού σας μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Μπορεί να έχει μείνει χνούδι (lanugo) αλλά θα πέσει με τον καιρό. Στη μύτη και σε άλλα μέρη του σώματος, μπορεί να παρατηρήσετε κοκκινωπούς αδένες οι οποίοι θα μοιάζουν με εξάνθημα Οι κοκκινίλες αυτές θα υποχωρήσουν σύντομα.

Ξηροδερμία
Πολλά νεογέννητα παρουσιάζουν ξηρότητα στο δέρμα το οποίο ξεφλουδίζει, όπως συμβαίνει σε ένα φίδι που αλλάζει δέρμα. Είναι απόλυτα φυσικό και δεν χρειάζονται ειδικές λοσιόν ή κρέμες για το δέρμα. Η ποσότητα λαδιού που παράγει το δέρμα του μωρού δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα και αυτή η διαδικασία μπορεί εύκολα να διαταραχτεί αν χρησιμοποιήσετε πολύ νωρίς λοσιόν και κρέμες. Είναι σημαντικό το δέρμα των μωρών να παραμένει καθαρό.
Ορμονικά στίγματα
Τα ορμονικά στίγματα είναι μικρά σπιθουράκια τα οποία παρουσιάζονται κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού. Οφείλονται στις ορμόνες της μητέρας που λαμβάνει το μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος. Με την πάροδο του χρόνου, θα υποχωρήσουν από μόνα τους.

Η φροντίδα του αφαλού
Να πλένετε τον αφαλό του μωρού σας με νερό και να τον διατηρείτε καθαρό και στεγνό. Η επικάλυψη του αφαλού δεν περιέχει νεύρα κι έτσι το μωρό σας δεν πονάει όταν τον καθαρίζετε. Η επικάλυψη πέφτει μετά από 8 έως 12 ημέρες και είναι φυσιολογικό να αιμορραγήσει λίγο ή να αναδύει κάποια οσμή.

Το νεογέννητο έχει γαλακτόρροια
Οι μαστικοί αδένες των νεογέννητων (και των αγοριών και των κοριτσιών) μπορεί να περιέχουν και να παράγουν γάλα. Αυτό οφείλεται στις ορμόνες της μητέρας που λαμβάνει το μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος.
Στην αρχή, το μωρό θα χάσει βάρος
Τα περισσότερα μωρά χάνουν βάρος κατά τις τρεις ή τέσσερις ημέρες μετά τον τοκετό. Η ροή του μητρικού γάλακτος δεν αρχίζει άμεσα και ίσως το βάρος του μωρού να μειωθεί μετά τον τοκετό. Τα μωρά αρχίζουν να παίρνουν βάρος ξανά και να φτάνουν στο βάρος με το οποίο γεννήθηκαν μετά από μερικές εβδομάδες. Τις πρώτες εβδομάδες να ζυγίζετε συχνά το μωρό έτσι ώστε να βεβαιώνεστε ότι παίρνει βάρος και ότι ο θηλασμός εξελίσσεται ομαλά.

Επικοινωνήστε με τη μαία σας ή με κάποιον σύμβουλο θηλασμού αν έχετε απορίες.

Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...