Γλωσσική ανάπτυξη - Νήπιο - Your stage - Libero
close

Γλωσσική ανάπτυξη

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας στην ανάπτυξη του λόγου. Ο ένας είναι να του διαβάζετε πολύ. Ο άλλος είναι να του μιλάτε.

Είναι βέβαιο ότι το παιδί σας δοκιμάζει διαρκώς νέες λέξεις. Ακόμα και κακές... Ακούνε, μαθαίνουν και ρουφούν σαν σφουγγάρια τις καινούργιες λέξεις. Αν θέλετε να τα βοηθήσετε περισσότερο στην ανάπτυξη της γλώσσας, διαβάστε τους πολύ, κάθε είδους βιβλίου, τόσο παραμύθια όσο και άλλα είδη. Δείτε μερικές ακόμα προτάσεις:

Μια μέρα από τη ζωή του
Πριν τον βραδινό ύπνο, διηγηθείτε τους σαν μια ιστορία το πως πέρασε η μέρα τους. Μέσω αυτής της δραστηριότητας, αναπτύσσονται οι δεξιότητες να μπορούν να διηγηθούν διαδοχικά κάποια γεγονότα, να τα προβλέψουν, να τα επαναλάβουν και να τα ανακαλέσουν.

Τι, ποιος και πώς;
Κάντε ο ένας στον άλλον ερωτήσεις εναλλάξ. Δοκιμάστε να κάνετε ανοιχτές ερωτήσεις οι οποίες απαιτούν μη μονολεκτικές απαντήσεις.

Διάλεξε αυτό που δεν ταιριάζει
Μπορείτε να παίξετε αυτό το παιχνίδι με πολλούς τρόπους. Αν εστιάζετε στις ομόηχες λέξεις, θα μπορούσατε να πείτε στο παιδί τρεις ή τέσσερις λέξεις μία εκ των οποίων δεν είναι ομόηχη, όπως πατάτα, τομάτα, σκύλος και ρωτήστε το να σας πει ποια ακούγεται διαφορετικά ή ποια έχει διαφορετική κατάληξη. Μπορείτε να κάνετε κάτι παρόμοιο με συνώνυμα όπως χαρούμενος, ευτυχής και θυμωμένος, ποια είναι η λέξη με τη διαφορετική σημασία; Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του παιδιού και να εξηγήσετε νέες λέξεις ή λέξεις που χρησιμοποιούνται σπάνια.
Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...