Όταν οι τρεις γίνονται περισσότεροι - Νήπιο - Your stage - Libero
close

Όταν οι τρεις γίνονται περισσότεροι

Υπάρχουν τρόποι έτσι ώστε να είναι ομαλός ο ερχομός μιας μεγαλύτερης αδερφής ή ενός μεγαλύτερου αδερφού. Ένας τρόπος είναι να αφήσετε το παιδί να ζηλέψει όσο θέλει.

Καλώς ήρθατε και πάλι στον κόσμο όπου τα μικρά πράγματα έχουν σημασία, όπου προσπαθείτε να βρείτε χρόνο για ύπνο και να κατανοήσετε τα πάντα. Τα πράγματα είναι διαφορετικά τώρα όμως. Αυτή τη φορά ξέρετε ότι πρόκειται για μια παροδική κατάσταση. Είστε πιο σίγουροι επειδή τα έχετε ξαναπεράσει όλα αυτά. Όμως, για το μεγάλο σας παιδί είναι κάτι εντελώς νέο το οποίο παρουσιάζει δυσκολίες. Θα αντιμετωπίσετε τη ζήλια.

Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Το νέο μέλος δεν ανταποκρίνεται πάντα στις προσδοκίες του μεγαλύτερου αδερφιού. Ποιο παιδί θα περίμενε ότι το νέο μέλος θα ερχόταν στο προσκήνιο και δεν μπορούσε καν να είναι καλή παρέα στα παιχνίδια;

Υπάρχουν τρόποι έτσι ώστε να είναι ομαλός ο ερχομός του νέου μέλους:

Περάστε χρόνο μαζί

Αν είναι δυνατό, περάστε χρόνο όλοι μαζί ως οικογένεια τις πρώτες ημέρες. Όλοι χρειάζεστε χρόνο για να συνηθίσετε τους νέους σας ρόλους.

Αν το μεγαλύτερο παιδί ζηλεύει και νιώθει λυπημένο, ίσως να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από εσάς και αρκετό από τον χρόνο σας. Αυτό είναι το κλειδί για να το κάνετε να αποδεχτεί το μωρό και να νιώσει ξανά ασφαλές.

Ένας νέος ρόλος για τους μπαμπάδες

Συχνά ο μπαμπάς μπορεί να παίξει έναν εντελώς νέο ρόλο. Αν η μαμά είναι απασχολημένη με το νεογέννητο μωρό, είναι αρκετά συνηθισμένο το μεγαλύτερο παιδί να στρέφεται στον μπαμπά. Είναι όμως σημαντικό να έχει η μητέρα χρόνο για το μεγαλύτερο παιδί ενώ ο πατέρας θα φροντίζει το μωρό.

Μερικές ακόμα χρήσιμες συμβουλές:

• Μην κάνετε το μεγαλύτερο παιδί να νιώθει ένοχο επειδή αισθάνεται ζήλια. Πείτε του ότι καταλαβαίνετε. Συζητήστε για αυτό. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δείξετε στο παιδί ότι κάθε συναίσθημα είναι αποδεκτό αλλά όχι και κάθε είδος συμπεριφοράς, όπως, για παράδειγμα, να χτυπάει το μωρό.
• Για να μην νιώσει το πρωτότοκο παιδί ότι το νεογέννητο είναι αυτό που παίρνει όλα τα δώρα, πολλοί γονείς αγοράζουν ένα δώρο για το μεγάλο παιδί εκ μέρους του μωρού.
• Μπορείτε, επίσης, να ζητήσετε από τους συγγενείς και τους φίλους να χαιρετούν πρώτα το μεγάλο παιδί και μετά να δείχνουν τον θαυμασμό τους για το νέο μωρό. Θα μπορούσαν να φέρουν ένα μικρό δώρο για το μεγαλύτερο παιδί.
• Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αφήσετε το μεγαλύτερο παιδί να ασχολείται όσο περισσότερο θέλει και όσο περισσότερο γίνεται με το μωρό.
• Ποτέ μη κάνετε να φαίνεται μειονέκτημα το ότι είναι μεγαλύτερο.
• Ποτέ να μην συγκρίνετε τα αδέρφια μεταξύ τους.
• Να επιβραβεύετε το παιδί για ό,τι σωστό κάνει σχετικά με το μωρό.
• Αν είναι δυνατό και αν η μαμά μπορεί, κάντε την ώρα του θηλασμού ευχάριστη για το μεγαλύτερο παιδί. Ίσως να υπάρχει κάποιο βιβλίο που μπορείτε να διαβάζετε ή κάποια τουβλάκια με τα οποία να μπορεί να παίξει το παιδί όσο εσείς ταΐζετε το μωρό.

Έχετε άλλες συμβουλές; Μοιραστείτε τις εδώ!

Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...