Δυσκολεύεται να μάθει να μιλάει - Νήπιο - Your stage - Libero
close

Δυσκολεύεται να μάθει να μιλάει

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξη του λόγου στο παιδί σας ή όχι. Θα πρέπει όμως να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό αν ανησυχείτε.

Η ανάπτυξη του λόγου και της γλώσσας διαφέρει σημαντικά από παιδί σε παιδί κατά τα πρώτα χρόνια. Ενώ κάποια παιδιά μπορούν και σχηματίζουν προτάσεις όταν είναι 18 μηνών, άλλα μόλις που λένε μερικές λέξεις μέχρι τότε. Μέχρι τον 3ο χρόνο κάποια φλυαρούν όλη την ώρα, αρχίζουν να περιλαμβάνουν διάφορους χρόνους και λέξεις στο λεξιλόγιό τους, ενώ άλλα τραυλίζουν κάπου-κάπου ή καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια να συντάξουν μία πρόταση.
Ζητήστε βοήθεια για τα προβλήματα λόγου και γλώσσας
Με τέτοιες αποκλίσεις, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν οι γονείς αν η ανάπτυξη του λόγου και της γλώσσας του παιδιού του είναι κανονική. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και να μιλήσετε με κάποιον ειδικό.
Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσετε έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα έτσι ώστε τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να έχουν τον χρόνο να το ξεπεράσουν πριν αρχίσουν το σχολείο. Γι' αυτό, αν ανησυχείτε για την ανάπτυξη του λόγου και της γλώσσας του παιδιού σας, επικοινωνήστε με έναν λογοθεραπευτή και κανονίστε κάποιο ραντεβού για να αξιολογήσει την κατάσταση.
Τρεις διαφορετικοί τύποι διαταραχών του λόγου
Γενικά, υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι διαταραχών του λόγου τους οποίους πρέπει να προσέξετε: παιδιά που αργούν να μιλήσουν, που δεν μιλούν τόσο όσο το μέσο παιδί της ηλικίας τους. Παιδιά που έχουν προβλήματα με τη γλώσσα (είτε στη σύνταξη είτε στη χρήση) και παιδιά των οποίων το βασικό πρόβλημα δεν είναι στη γλώσσα αλλά στην εκφορά λέξεων και ήχων.

Λογοθεραπεία
Η λογοθεραπεία έχει τη μορφή παιγνιώδους παρέμβασης. Χρησιμοποιούνται παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης, συνήθως παιχνίδια όπως Memory και Lotto ή εικονοκάρτες και παιχνίδια που χρησιμοποιούν στρατηγικές αιτίας-αποτελέσματος. Η λογοθεραπεία ενδέχεται να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως και δύο με τρία χρόνια, ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού.

Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...