Πως να δημιουργήσετε σταθερές συνήθειες όταν όλα γύρω αλλάζουν - Νήπιο - Your stage - Libero
close

Πως να δημιουργήσετε σταθερές συνήθειες όταν όλα γύρω αλλάζουν

Η σταθερές συνήθειες, η ρουτίνα δηλαδή, ίσως να μοιάζει βαρετή σε εμάς τους ενήλικες αλλά για τα παιδιά ισχύει το εντελώς αντίθετο. Θέλουν τα πράγματα να είναι προβλέψιμα, αυτό τα κάνει να αισθάνονται χαρούμενα και ασφαλή.

Όταν είμαστε παιδιά, ο κόσμος αλλάζει διαρκώς. Καθώς το παιδί μεγαλώνει και γίνεται πιο έξυπνο, θα αισθανθεί μερικές φορές ότι τα όρια της πραγματικότητας είναι πολύ ασταθή. Ανακαλύπτει και μαθαίνει νέα πράγματα όλη την ώρα. Γι' αυτό στα παιδιά αρέσουν πράγματα που τους είναι οικεία και αναμενόμενα. Εσείς μπορεί να θεωρείτε τις σταθερές συνήθειες βαρετές αλλά κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή. Τους αρέσει να αναγνωρίζουν το περιβάλλον τους και να αισθάνονται ότι βρίσκονται υπό έλεγχο.

Με τις σταθερές συνήθειες μπορείς να προβλέψεις τη ζωή
Οι σταθερές συνήθειες κάνουν τον κόσμο ποιο προβλέψιμο για το παιδί σας. Το βραδινό μπάνιο είναι μια ένδειξη ότι η ημέρα τελείωσε και είναι ώρα να πάει στο κρεβάτι του. Το πλύσιμο των χεριών και η σαλιάρα μαρτυρούν ότι είναι ώρα για φαγητό. Υπάρχουν πολλά ακόμα μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είναι η ημέρα πιο προβλέψιμη, όπως να κάνετε τακτικές βόλτες το απόγευμα ή να διαβάζετε βιβλία στην ίδια καρέκλα πριν βάλετε το παιδί για ύπνο.
Καθώς το παιδί μεγαλώνει, μπορείτε να δημιουργήσετε σταθερές συνήθειες σχετικά με τις καθημερινές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, μπορείτε να τους μάθετε να συγυρίζουν μετά το παιχνίδι στο τέλος της ημέρας ή να κρεμάνε το παλτό τους και να πλένουν τα χέρια τους μόλις γυρίζουν από τον παιδικό σταθμό.

Η σταθερές συνήθειες χαρίζουν ασφάλεια
Όπως είναι φανερό, η ρουτίνα δεν θα πρέπει να κυριεύσει τη ζωή σας. Αλλά, οι σταθερές συνήθειες μπορεί να εξελιχθούν σε καθημερινές διαδικασίες που κάνουν το παιδί να αισθάνεται χαρούμενο και ευτυχισμένο. Είναι ευκολότερο για τα παιδιά να είναι συνεργάσιμα και πρόθυμα ότι γνωρίζουν τι συμβαίνει. Αυτό χαλαρώνει τόσο τα μικρότερα όσο και τα μεγαλύτερα παιδιά.
Ποια είναι η γνώμη σας για τις σταθερές συνήθειες; Μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας εδώ.
Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα.
Φορτώνει...